Maculadegeneratió sicca jeligére

Kérdés: Ebben a betegségben mindkét szemem érintett, familiáris folyamat, előrehaladott a jobb szem (látás csak a peremen,) a bal szem félúton. 53 éves nő éves vagyok.
Dr. Imre Lengyel szemorvos https://www.sciencedaily.com/releases/2007/03/070322142245.htm link alatt megjelent cikkét, nem tökéletesen angolul tudó ember nagyjából lefordította nekem. Úgy értelmeztem, hogy a szerző párhuzamot von az agy Alzheimer-kórja és a szem macula-degenerációja között, a kialakulási okokat illetően. Azaz a cinkanyagcsere folyamán cink-szabadgyökök képződnek, és keringenek, ill. ez képezi a "rögösödést" a szem ereiben. Valamilyen kutatásról is írt a cikk, de nem teljesen értettem meg a fordítást, vagyis az eredményeket.
Kérem, ha módja van rá, szíveskedjék nekem erről írni.
Másik kérdésem: 16 éve szedek Paroxátot, pánikbetegségre (karbantartott), ha az előző cikk igaz, akkor lehetséges, hogy az antidepresszáns rontja ezt a folyamatot? Úgy hallottam, hogy hosszantartó antidepresszáns szedés mellékhatásként okozhat különböző agyi tüneteket, ami az Alzheimer-kórhoz hasonló.
Köszönettel!

| Az Orvos válaszol - Dr. Dura Eszter, Ph.D.   InforMed | Dura, E.
Az időskori makuladegeneráció diagnosztikája és kezelése napjainkban jelentős változáson megy keresztül. A betegség ún. nedves típusának gyógyítására az üvegtestbe adott injekció formájában érújdonképződést gátló anyag juttatható. Az első eredmények igen reménytkeltőek. A makuladegeneráció ún. száraz típusának kezelésére is egyre több étrendkiegeíszítő kombináció áll rendelkezésre. A betegség kialakulásának pontos oka viszont nem ismert még mindig teljes részletében. A jelzett cikk az Alzheimer kórt csak párhuzamba állítja a makuladegenerációval, a két betegség között nincs összefüggés. A makulában nincsenek erek, ezért az itt lévő fotoreceptorok anyagcseréje a csak a szem ideghártyájában lévő, anyagcserét végző pigmentepithel sejtek működésének vannak kiszolgáltatva. Ezek elégtelen működése a folyamatos fényterhelés, genetikai okok és toxikus hatások (különösen a dohányzás) miatt, vezet lerakódások felhalmozódásához és okoz további anyagcsere zavart.
2007-07-20 13:20:23
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop