Válltáji törés - Rehabilitáció

Kérdés:  2010. január 22-én síelés közben baleset ért. Külföldön láttak el, bal felkarom eltört és az alábbi diagnózist írták a kezelő lapomra: "Fract. Subcapitalis Humeri Sin. Cum abrupt. tumerkuli majoris."
Gondolom, hogy latinul ez mindenkinek ugyanazt jelenti. Nekem a külföldi orvos annyit mondott, hogy két ponton tört el a felkarom és rögzítővel fixálta a bal karomat, melyet 4 hétig viseltem. Közben Magyarországon hetente röntgennel ellenőrizték a törésemet, de itt már csak annyit mondtak, hogy a "humerus proximális végén a tuberculum majus letört, minimális dislokációval illeszkedik. A humero-scalpularis congruens."
A 4. hét után levették a rögzítőkötést, és gyógytornát kezdtek el úgy, hogy a felvétel eredményén még mindig az állt, hogy a törés változatlan állapotban van.
A tornát azóta is végzem, gyógytornász segítségével, viszont 2 napja a bal felkaromat, fekvő helyzetben teljesen fülközelre erőltette a tornáztató szakember, végül hátratörte. Bevallom, az eddigi torna is borzasztóan fáj, de végzem ezek ellenére is, viszont ez a feltörés olyan fájdalommal járt, ami azóta is sajgó, lüktető fájdalmat okoz a bal karom csontjában, - legalábbis én ott érzem.
Helyes az eljárás, illetve, hogy azóta senki nem röntgenezte a karomat, nem tudni, hogy az összeforrás megtörtént-e? Most múltam 6 hetes, ami a törést illeti, és komolyan gondolkodom, hogy keresek egy másik szakembert, aki ultrahanggal végignézi az ínak, izmok állapotát is, nyugtalanítanak ezek a borzalmas fájdalmak. 4 hétig Tramalt szedtem, opiatikum szármezékú fájdalomcsillapító, mert nem tudtam elviselni az éjjeli fájdalmakat.
Válaszát előre is köszönöm!

| válltáji tőrés, válltáji törés
| Magyar, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Magyar János 2010 ;15(márciusi)   InforMed

Válasz:  A vállközeli törések általában fájdalmasak, és a gyógytorna is az. Bár véleményem szerint ezt óvatosan, fájdalomhatárig lehet erőltetni. Ami jó hír, hogy az esetek nagy részében jó funkcióval gyógyul. A magyar RTG leírás pontosan fedi a latint, tehát a felkaron a nagydudor letört, és minimális elmozdulással illeszkedik. UH-vizsgálat a lágyrészek állapotát meg tudja mutatni, érdemes elvégezni.

Kapcsolódó cikkek a Válltáji sérülések és elváltozások rovatban olvashatók.

2010-03-16 21:53:59
| válltáji tőrés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop