Bokaszalag-sérülés

Kérdés:  6 hete rotálás közbe elkezdett fájni a bokám, este 11-re bedagadt körbe és eszméletlenül fájt, aludni nem tudtam.
Másnap SZTK balesetin röntgen megállapította, nincs törés sem szakadás, de a doktor úr azt mondta, soft castot tegyünk fel, mert biztos részleges szalag szakadás van.
Egy hétre rá sürgősségire kellett bemenni, mert a fájdalom nem enyhült, ráállni továbbra sem tudtam, rádagadt a lábamra a soft cast és nagy nehezen levágták. Az orvos azt mondta, egy hét múlva menjek vissza az SZTK-ba mert ez így nem maradhat. Ott felírtak fűzős bokafogót, és azt mondták, majd javul.
Újabb hét eltelt semmi nem javult, ám éjjel elvesztettem az eszméletem, annyira fájt a bokám. Ismét baleseti ügyelet, ahol röntgen kimutatta, hogy valóban nincs törés, viszont borzasztó a bokám, lila és dagadt volt, mint mindig, ha nem feküdtem.
Áttoltak a belgyógyászatra. Labor kimutatta, hogy gyulladt a bokám, de szerencsére nincs trombózis. Hazaküldtek, másnap SZTK. Kaptam 20 db vérhígító injekciót, mármint felírták, és Dopler vizsgálatot, ami rendben talált mindent és komoly gyulladásnak tulajdonította, hogy ilyen erős fájdalmaim vannak, és hogy így néz ki a bokám, lábfejem. Felírtak érerősítőt, gyulladáscsökkentőt, Activon krémet. Most ott tartok, hogy apadt valamelyest, nem lilul el annyira már, viszont zuhanyzás vagy más mozgás után mikor nem fekszem vele, elszürkül a színe, ráállni továbbra sem tudok.
Körzeti orvosom Diclofenac tablettát és Sirdalud tablettát írt fel. A fűzős bokamerevítőbe percek alatt beledagad a bokám, van, hogy a pólyát is csak nagy nehezen tudjuk rátekerni, mert ugrál a lábfejem és le akar szakadni. Talpamon a bőr megvastagodott, csúnyán meg van dagadva.
Kihez, milyen orvoshoz forduljak? Ez természetes 6 hét után? Esetleg milyen lábtornát javasol, hogy meginduljon a mozgás, mert ez így nem élhető élet, két gyermekem van 35 évesen, nem szeretnék nyomorék maradni.
Köszönöm az idejét s esetleges segítségét!

| bokaszalag-sérülés, fájdalom
| Magyar, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Magyar János 2010 ;15(decemberi)   InforMed

Válasz:  Amennyiben ez nem javult azóta sem, akkor érdemes részletes kivizsgálást elvégezni. Nem tudom, hogy gyulladásra utaló jel van-e (láz, emelkedett fehérvérsejt szám, süllyedés, CRP)? Ha egyértelműen nem javul, akkor reumatológiai konzílium is szükséges lehet esetleges most kezdődő reumatológia betegség irányában.
Mindenképpen pihentesse, ha a bokarögzítőben dagad, ne használja, inkább fásli szükséges, hűtés, pihenés, és ismétlem részletes kivizsgálás.

Kapcsolódó cikkek a Lábszár, boka, láb sérülések és elváltozások rovatban olvashatók.

2010-12-09 19:42:57
| bokaszalag-sérülés, fájdalom
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop