Gerincsérülés

Kérdés:  Másfél éve üzemi balesetet szenvedtem, egy villanyoszlop kidőlt velem és 10 m-es zuhanás után a biztonsági heveder fogott meg a derekamnál. Törésem szerencsére nem volt, de bordaközi és háti zúzódást-rándulást diagnosztizáltak.
Gerinc CT: "Az L-III. és IV.discus síkjában kisfokú körkörös protrusio észlelhető. A lumbo-sacralis discus jelentősebben lelapult. Medialisan és j.o. prostero-lateralisan kis discus hernia figyelhető meg. A gerinccsatorna normálisan tág. Az S-I-n spina bifida."
A fájdalmak 1 év múlva kezdtek jelentősebben szűnni, de emelni, a derekamat terhelni a mai napig sem tudom, háton fekvés után felkelni nehézkes, fájdalmas. Időnként belülről a lágyék felé tompa, szorító jellegű fájdalmaim vannak.
A mostani röntgenleletem a következő: "Enyhe ívű balra konvex Th scoliosis. A csigolyatestek magassága megtartott. A ventralis peremszéleken spondylosisos felrakódások. A felső csigolyatestek között a discusok ventralisan kissé laposabbak. Enyhe ívű jobbra konvex L scoliosis. Az S1 hátsó íve résnyire nyitott. Az LI csigoly ventral felé 2-3mm-el laposabb, alsó zárólemeze elmosódott. A csigolyatest alsó ventralis peremszéle körül 23 mm-es felritkulások ábrázolódnak Az LI-es discus jelentősen lelapult."
Ez az eredmény érthető nyelven mit jelent? Várhatok még javulást (semmilyen kezelést nem kaptam eddig)? Szükséges valamilyen beavatkozás? Mik a kilátásaim?
Válaszát előre is köszönöm!

| derékfájás, hátfájás, gerinc, fájdalom
| Magyar, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Magyar János 2012 ;17(októberi)   InforMed

Válasz:  A CT és a RTG is főleg degeneratív elváltozásokat mutat, függetlenül a balesettől. Ezért javasolom első lépésben komplett reumatológiai kezelését, mely panaszait biztosan csökkenteni fogja.

Kapcsolódó cikkek a Háti, ágyéki gerinc sérülései, gerincpanaszok és az Ideggyulladás és a perifériás idegek egyéb betegség rovatokban olvashatók.

2012-10-20 06:47:02
| derékfájás, hátfájás, gerinc, fájdalom
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop