Nem javuló térdfájdalom

Kérdés:  71 éves nő vagyok (158 cm, 54 kg) a koromra jellemző, de elviselhető ízületi problémákkal.
Két hete azonban iszonyúan elkezdett fájni a jobb térdem, ami kisugárzott a csípőmbe és le a sípcsontomig.
Algoflex-forte tablettából többet beszedtem, de semmit nem használt. A háziorvosnak elmondtam, hogy egy héttel azelőtt nagyon megütöttem a sípcsontomat. Szerinte ez összefügghet a fájdalmammal. Beutalt a reumatológiára, és felírt Kataflamot és Fastum gélt.
Sajnos, a reumatológiára csak február 4-re kaptam időpontot, és a gyógyszerek sem használnak. Főleg este és éjjel kibírhatatlan a fájdalom.
Közben elmentem a baleseti sebészetre is, de ott azt mondták, semmi köze a sípcsontsérülésemnek, ami egyébként szinte teljesen meggyógyult.
Kérem szíves tanácsát, mi tegyek?

| porckopás, artrózis, térd
| Magyar, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Magyar János 2014 ;19(februári)   InforMed

Válasz:  Javasolom, hogy ortopéd vagy reumatológus orvoshoz forduljon. Sajnos ebben a korban jelentős ízületi panaszt okozhat a porckopás.

Kapcsolódó cikkek a Térdsérülések, elváltozások rovatban olvashatók.

2014-02-20 00:44:01
| porckopás, artrózis, térd

Térdízületi sérülések, elváltozások

Az alábbiakban részletes tájékoztatás található a térdsérülésekről és elváltozásokról, a kivizsgálás menetéről és a térdízületi artroszkópiáról


„Reuma”

Megdagadt ízületek, deformálódott ujjak, gerinc- és csípőpanaszok, fájdalom a térdben, ínhüvelygyulladás - a mozgásrendszerrel kapcsolatos fájdalmakkal rengetegen küszködnek.


A csípő- és térdprotézis-műtétekről

Manapság egyre nő a csípő- és térdműtétek száma, és számuk emelkedést mutat. Anyáink és nagyanyáink 70 éves korukban kerültek az ortopéd sebészhez, hogy új ízületet kapjanak, és a műtétet az tette szükségessé, hogy már bottal is csak nehezen tudtak járni, sőt, sokan kerekes székbe kényszerültek.


A térdfájdalom és artroszkópia

50 éves kor felett gyakran végeznek degeneratív elváltozás (porckopás, artrózis) okozta térdfájdalom miatt artroszkópos beavatkozást, de egy új tanulmány szerint, melyet dán kutatók közöltek a British Medical Journal orvosi folyóiratban (BMJ), a műtétnek komoly kockázata van, és nincs tartós haszna.


A térdkalács ficama

A térdkalács ficam jellemzően sportsérülés, de gyakran előfordul laza izomzatú fiatal lányoknál. A térdkalács a külső oldal felé kificamodik, és a combfeszítő izom belső oldali inas rostjai elszakadnak. Újabb ficamra hajlamosít általános ízületi lazaság, kifejezett X-láb, és a magasan álló térdkalács.


Web Design & Development Prowebshop