Májelváltozás

Kérdés:  Gyomorpanaszok miatt küldtek egy belgyógyászati ultrahangvizsgálatra, ahol a következő leletem lett: A máj nem nagyobb. A bal lebenyben egy 15 mm-es cysta látható, valamint egy 10 és egy 13 mm-es echodús szolid képlet. Ezenkívül a VII. segmentumban egy 20x27 mm-es enyhén echodús, de kis echoszegény területeket is tartalmazó szolid képlet is megfigyelhető. Az epeutak nem tágabbak. Az epehólyag jól telt, falával összefüggésben egy 2 mm-es polyp látható. A pancreasból csak a test részletei láthatók, melyek nem szélesebbek. A lép és a vesék eltérés nélkül. A hólyag kp.t elt, prostata nem nagyobb. A descendens és transversum területén enyhe fali megvastagodás észlelhető, az ascendens gázos.
Vélemény: A máj bal lebenyén cysta. A echodús képletek lehetnek haemangiómák. A VII. segmentumban levő elváltozás morfológiai képe nem típusos haemangiomára, ezért valamint az elváltozások multiplex jellege miatt CT vizsgálat javasolt. Polypus cholesystate. Enyhe megvastagodás a descendensen és a transversumon. Az orvosom több hetes szabadságon van, nem tudok vele konzultálni, és nagyon meg vagyok ijedve attól, amit a májamban találtak.
Kérem, adjon valami magyarázatot! Nagyon félek, hogy esetleg májrák. 37 éves vagyok.

| máj, ciszta
| Makara, M.; Az Orvos válaszol - Dr. Makara Mihály főorvos 2009 ;14(márciusi)   InforMed

A leírt elváltozások jóindulatú eltéréseknek felelnek meg; a rosszindulatúság valószínűsége kicsi. Ennek ellenére CT vizsgálat elvégzése indokolt.

Kapcsolódó cikkek a Májbetegségek diagnosztikája rovatban olvashatók.

2009-05-11 13:44:52
| máj, ciszta

Foci VB 1954 - a "berni Hősök" vírusos májgyulladása

Időutazás...A német válogatott a magyar csapat elleni megsemmisítő 8:3-as vereség után a döntőben 3:2-re legyőzte az abszolút esélyes, világsztárokkal - Puskás, Hidegkúti, Kocsis, Bozsik - kiálló magyar válogatottat.


Ingyenes hepatitis C-szűrés

Idén újra ingyenes hepatitis C-szűrést szervez országszerte a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete, szombaton Budapesten és hat vidéki helyszínen várják az érdeklődőket.


Zsírmáj – májrák

A nem alkoholos eredetű zsírmáj és az abból kialakuló steatohepatitis (NASH) a leggyakoribb krónikus májbetegség, világszerte ugrásszerűen megnőtt az előfordulása az elmúlt években.


Májbeteg diéta

A máj központi szerepet játszik a szervezet anyagcseréjének fenntartásában. Cikkünkben a máj szerepéről és a májbeteg diéta alapjairól olvashat.


Hasznos tippek utazóknak

A magyar utazók főként a Földközi-tenger partvidékére tervezik nyaralásukat. Az Egészségügyi Világszervezet Törökországba, a balkáni régióba és az észak-afrikai országokba kifejezetten ajánlja a hepatitis A és B elleni védőoltások felvételé


Web Design & Development Prowebshop