Májelváltozás

Kérdés:  Gyomorpanaszok miatt küldtek egy belgyógyászati ultrahangvizsgálatra, ahol a következő leletem lett: A máj nem nagyobb. A bal lebenyben egy 15 mm-es cysta látható, valamint egy 10 és egy 13 mm-es echodús szolid képlet. Ezenkívül a VII. segmentumban egy 20x27 mm-es enyhén echodús, de kis echoszegény területeket is tartalmazó szolid képlet is megfigyelhető. Az epeutak nem tágabbak. Az epehólyag jól telt, falával összefüggésben egy 2 mm-es polyp látható. A pancreasból csak a test részletei láthatók, melyek nem szélesebbek. A lép és a vesék eltérés nélkül. A hólyag kp.t elt, prostata nem nagyobb. A descendens és transversum területén enyhe fali megvastagodás észlelhető, az ascendens gázos.
Vélemény: A máj bal lebenyén cysta. A echodús képletek lehetnek haemangiómák. A VII. segmentumban levő elváltozás morfológiai képe nem típusos haemangiomára, ezért valamint az elváltozások multiplex jellege miatt CT vizsgálat javasolt. Polypus cholesystate. Enyhe megvastagodás a descendensen és a transversumon. Az orvosom több hetes szabadságon van, nem tudok vele konzultálni, és nagyon meg vagyok ijedve attól, amit a májamban találtak.
Kérem, adjon valami magyarázatot! Nagyon félek, hogy esetleg májrák. 37 éves vagyok.

| máj jóindulatú daganata, ciszta
| Makara, M.; Az Orvos válaszol - Dr. Makara Mihály főorvos 2009 ;14(márciusi)   InforMed

A leírt elváltozások jóindulatú eltéréseknek felelnek meg; a rosszindulatúság valószínűsége kicsi. Ennek ellenére CT vizsgálat elvégzése indokolt.

Kapcsolódó cikkek a Májdaganatok rovatban olvashatók.

2009-08-07 10:57:49
| máj jóindulatú daganata, ciszta

Méheltávolítás előtt és után

A nőgyógyászati nagyműtét legtöbbször azt jelenti, hogy hasi vagy hüvelyi behatolásból eltávolítják a méhet, leggyakrabban a petefészekkel és petevezetőkkel együtt. Ez nagy döntés az orvos, de különösen a beteg részéről.


A policisztás ovárium szindróma, PCOS

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) első tünetei már a pubertás korban, az első menstruációt követően jelentkezhetnek. Máskor csak évekkel később válik nyilvánvaló a kórkép.


A PCOS ellenszere: a fahéj?

A fahéj régóta ismert, kellemes fűszer, most azonban bizonyos kutatások arra utalnak, hogy a rendszertelen menstruációra is jó hatással van.


A policisztás ovárium-szindrómás betegek életminőségének javításáért

A betegek nem is hinnék, mennyi mindennel megkönnyíthetik az életüket, milyen sok múlik a helyes életvitelen.


Az akupunktúra és a mozgás segíthet a policisztás ovárium-szindrómában

Minden tíz szülőképes korban levő nőből egy szenved a policisztás ovárium-szindrómának (PCOS) nevezett endokrin betegségben.


Web Design & Development Prowebshop