SGPT emelkedés, magas vérnyomás

Kérdés:  31 éves férfi vagyok, az SGPT értékem 10 éve kissé magasabb (pl. az 55 norm. felső értéket 58-62-ig haladta meg. Ibrányi főorvosnál jártam annakidején - obserbvatiót javasolt. Ez a következő 10 évben nem változott, időnként norm. érték is volt.
2008. év végén ez az érték duplája lett, de a GGT + SGOT norm. volt - és a vérnyomásom terhelésre magasabb lett, de nyugalomban 120/80.
Közben 10-15 kg-t híztam, vérnyomásom 140/90 és 3 hónapja az SGOT is a normál felső határ felett volt minimálisan.
Ekkor hepatitisre vért vettek, mindhárom negatív volt, hasi UH is. Kardiológiai vizsgálat során terhelésre tovább rosszabbodott a vérnyomásom - de még gyógyszer nem kell. Az utolsó kontrolllaborban az SGPT 4-szerese a norm. értéknek, az SGOT duplája, a többi laborleletem Sebi, GGTP rendben.
Várom válaszát, ill. szeretnék bejelentkezni a rendelésre - szeretnék a magánrendelési lehetőségek felől érdeklődni. (Igaz az utóbbi héten a vérvétel előtt szabadság és húsvéti ünnepek miatt többet ittam, mint szoktam. 15 éve volt Epstein-Barr vírusfertőzésem, ill. ezt nem éltem meg tünetként, hanem emelkedett EB titerem volt. A László Kórház laborjában nézték.

| májbetegség, vizsgálat
| Makara, M.; Az Orvos válaszol - Dr. Makara Mihály főorvos 2010 ;15(áprilisi)   InforMed

Válasz:  Valószínűsíthető, hogy a magasabb vérnyomás- és enzimértékek az anyagcsere-állapottal, illetve testsúllyal állnak összefüggésben. Célszerű a gyógyszerek áttekintése, illetve néhány metabolikus paraméter (vércukor, vérzsírok, vas, pajzsmirigyhormon) átvizsgálása.
Rendelésre a www.majambulancia.hu honlapon tud bejelentkezni (ehhez háziorvosi beutaló szükséges).

Kapcsolódó cikkek a Máj, epe és hasnyálmirigy betegségek rovatban olvashatók.

2010-05-06 02:31:40
| májbetegség, vizsgálat
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop