Erythema nodosum

Kérdés:  Erdélyből írok. Van a lábamon egy göb, a háziorvosom elküldött egy bőrgyógyászhoz, aki adott rá egy gyulladáscsökkentő kenőcsöt (Dermovate), ami hatására elkezdett nőni és fájni. Ekkor megállapította, hogy ez egy erythema nodos, ami lehet többek között Streptococcustól, de TBC-től is. Streptococcusom már volt többször is. Véreredményeim mind jók lettek, most nincs Streptococcusom sem, és a tüdőröntgen szerint is minden rendben, viszont a TBC-bőrtesztem pozitív lett (15 mm átmérőjű).
Amit még tudni kell, hogy már volt 3 évvel ezelőtt ugyanez a problémám csak akkor több göb volt a lábamon. Akkor is ugyanez volt a helyzet, mint most, a tüdőröntgenen minden rendben volt, de a TBC-bőrteszt pozitív lett. Akkor 6 hónapig kellett szednem az Isoniazida nevű gyógyszert. Akkor elmúltak a göbök.
Most két tüdőorvos közös megbeszélése alapján, azt mondták, hogy akkor az csak egy megelőző kezelés volt, és most vagy adnak rendes TBC kezelést, vagy semmit. Úgy döntöttek, hogy mivel a véreredményeim és a tüdőröntgenem is jó, nem adnak semmilyen kezelést. Visszaküldtek a bőrgyógyászhoz, aki felírta a Prednison nevű gyógyszert Amoxicilin, Nistatinnal együtt.
Én most tanácstalan vagyok, mert a göb kiváltó oka csak nincs meg, a bőrgyógyász sem tudta megmondani, csak annyit mondott, hogy ezektől a gyógyszerektől el kell múlnia. Félek, hogy ha most el is múlik, lehet, hogy pár év múlva megint kijön. Nem tudom mi tévő legyek, szedjem be a gyógyszert, vagy menjek el más orvosokhoz is? Lehet a TBC bőrtesztem pozitív, ha a tüdőröntgen szerint minden rendben? Most akkor tbc-s vagyok vagy sem?
Kérem, segítsen, válaszát előre is köszönöm!

TBC, tuberkulózis | Az Orvos válaszol - Dr. Makara Mihály főorvos 2009 ;14(decemberi)   InforMed | Makara, M.
Válasz:  A TBC fertőzés kimutatása sokszor nehéz. Tüdőröntgen, CT, köpet-tenyésztés szükséges ehhez. A bőrteszt eredményét befolyásolhatja az oltás is.
Forduljon tüdőgyógyászhoz a fenti vizsgálatok elvégzése céljából.

Kapcsolódó cikkek a Tuberkulózis rovatban olvashatók.

2010-01-17 12:29:24
| tbc, tuberkulózis
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop