H1N1 oltás és allergia

Kérdés:  Ön szerint megkaphatom a H1N1 oltást, ha érzékeny vagyok ciprofloxacinra, ami úgy mutatkozik, hogy viszket az orrom, fülem, szemem, dagadni nem dagad, csak viszket.
A szezonális influenza elleni oltást megkaptam, és az is tartalmaz nyomokban ciprofloxacint. Utána egy kicsit viszkettem, de vettem be antihisztamint és kalciumot, és meg is szűnt a viszketés.
A háziorvosom azt mondta először, hogy ha érzékeny vagyok, nem adja be, de most voltam nála és azt mondta, hogy ha nem volt a másiktól nagyobb bajom, akkor ezt is megkaphatom. Félek az oltástól is, de félek attól is, hogy elkapom, és szövődményes lesz, és akkor nagyobb baj lesz belőle.
Válaszát előre is köszönöm!

| H1N1
| Makara, M.; Az Orvos válaszol - Dr. Makara Mihály főorvos 2009 ;14(novemberi)   InforMed

Válasz:  Amennyiben az ember ismételten találkozik az allergiát okozó szerrel, akkor rendszerint egyre fokozottabb mértékű reakció lép fel. Ennek alapján félő, hogy a következő oltás súlyosabb reakciót fog kiváltani.
A jelenlegi influenza-járvány nem rosszabb (nem veszélyesebb), mint a szokásos éves influenza.
Összefoglalva: a veszélyek és előnyök mérlegelése alapján kell eldönteniük - a háziorvossal megbeszélve -, hogy kapja-e az oltást, vagy sem.

Kapcsolódó cikkek az Influenza és a Védőoltások rovatokban olvashatók.

2009-11-29 19:33:39
| H1N1
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop