Májenzim értékek

Kérdés:  27 éves férfi vagyok. Két héttel ezelőtt voltam vérvételen, az eredményen ez volt:
- GOT 34-40
- GPT 56-40
- GGT 116-45
Kell aggódnom az eredmény alapján?

| májbetegség, májenzim
| Makara, M.; Az Orvos válaszol - Dr. Makara Mihály főorvos 2010 ;15(júliusi)   InforMed

Válasz:  Az enzimértékei a normál értékek felső tartományában, illetve kissé azok felett vannak. Ilyenkor át kell tekinteni a kiváltó okokat, pl. testsúly, gyógyszerek szedése, májgyulladást okozó vírusok.
Javaslom, keressen fel hepatológiai szakrendelőt a kérdés tisztázására. A szakrendelők listáját a www.majambulancia.hu oldalon találja meg.

Kapcsolódó cikkek a Máj, epe és hasnyálmirigy betegségek rovatban olvashatók.

2010-08-02 16:15:24
| májbetegség, májenzim

Májbeteg diéta

A máj központi szerepet játszik a szervezet anyagcseréjének fenntartásában. Cikkünkben a máj szerepéről és a májbeteg diéta alapjairól olvashat.


Egészséges étkezés májbetegségben

Egyaránt egészségtelen, ha valaki túl kövér vagy túl sovány, de a hepatitis C-vel fertőzött májbetegeknek különösen ügyelniük kell mindkét véglet kerülésére. Irányadó lehet itt a testtömeg-index, a BMI, a 20 alatti és 30 feletti érték egyaránt kóros.


A májbetegségek bőrtünetei

A májsejtek károsodása, az epepangás és egyéb májat érintő kórokok megváltoztatják valamennyi tápanyag anyagcseréjét, a mérgező anyagok felhalmozódnak a szervezetben, romlik a vitaminok, ásványi anyagok felszívódása, károsodik a védekező rendszer és a hormonrendszer. Mindezen folyamatok tükröződnek bőrünkön is.


A kávé nem árt, sőt

Napi három csésze kávé kedvező hatással lehet a májbetegek állapotára - állapította meg egy ausztrál tanulmány.


Májbetegségek étrendje és diétái - 2. rész

Cikkünk első felében a máj szerepéről és a májbeteg diéta alapjairól írtunk, most a heveny és idült májgyulladás részletes étrendjéről olvashat.


Web Design & Development Prowebshop