Májfunkciós értékek - Alkoholfogyasztás felfüggesztése

Kérdés:  28 éves fiatalember vagyok. Január végén voltam vérvételen, az alábbi eredményeket kaptam.
Őszintén megmondom Önnek, hogy munka után már 2-3 éve rendszeresen elfogyasztottam heti 5 alkalommal, 1 üveg minőségi vörösbort. Sajnos a vérvételemen a májfunkciós értékek közül ASAT/GOT 43,ALAT/ GPT 52,Gamma-GT 83 lett. A koleszterinem 7,3; az LDL koleszterinem 5,35 lett. A többi kémiai vizsgálati eredményem a referenciatartományon belül volt, a mennyiségi vérkép értékeim közül az MPV értékem volt alacsonyabb a normálisnál 8,4. Az általános vizeletvizsgálati eredményeim közül mindent rendben talált a vizsgálat.
A háziorvosom tanácsára azóta nem fogyasztok egy korty alkoholt sem, ő azonban nem küldött további vizsgálatokra, mert azt mondta, hogy ezek még nem olyan vészesen magas értékek, és az alkoholfogyasztás abbahagyása után rendeződni fognak.
Májusban kell majd újra mennem vérvételre. Ezek mennyire veszélyes eltérések? Valóban rendeződni fognak amennyiben nem fogyasztok alkoholt?
Tisztelettel várom válaszát!

| alkoholos májkárosodás
| Makara, M.; Az Orvos válaszol - Dr. Makara Mihály főorvos 2010 ;15(áprilisi)   InforMed

Válasz:  Egyetlen vérvételi leletből szinte lehetetlen megállapítani a májkárosodás mértékét. Ehhez több, illetve ismételt leletek szükségesek; de a legmegbízhatóbb a fibroscan vizsgálat eredménye.
Amennyiben a májkárosodás mértéke a májusi vizsgálat során sem válik az Ön számára egyértelművé, akkor kérjen beutalót valamely hepatológiai szakrendelőbe (rendelők listáját lásd: www.majambulancia.hu); illetve jelentkezzen be egy fibroscan vizsgálatra (információ: www.hepatologia.hu).

Kapcsolódó cikkek a Máj, epe és hasnyálmirigy betegségek rovatban olvashatók.

2010-04-15 16:17:24
| alkoholos májkárosodás
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop