Májmegnagyobbodás

Kérdés:  A férjemnek december közepe óta fáj a jobb bordaíve alatt a mája. 37 éves, nem iszik (csak ritkán, alkalmakkor), nem dohányzik, 75-78 kg, nem fogyott, de ősszel volt egy felfázása, amire 2 antibiotikumot kapott (Nolicin, a másikat elfelejtettem), majd decemberben egy tüdőgyulladása, amit itthon kezdett kúrálni, 3 nap Duomox, majd orvos talán Zinnatot írt fel. Egy hét múlva még mindig volt hőemelkedése, akkor Aveloxot kapott, 7 napig 1 szem.
Januárban negatív a tüdőröntgen, februárban a gerincröntgen (idegbecsípődésre gyanakodtak) a vérvételen koleszterin 6,0, lymph 23,7, l-plt 12. Más eltérés nincs. Áprilisi hasi-ultrahang: a máj 3 hu-val meghaladja a bordaívet, homogén szerk., reflexiója megtartott. Más eltérést nem írtak. Vérvételen lymph 24,4, más nincs jelezve, hogy eltérne.
A sok antibiotikum okozhatta a megnagyobbodást, visszahúzódik magától? Az orvos javaslatára most Legalont szed (a tájékoztató szerint májzsugorra jó) és Pro gastro 825-t. Javasolna más szert, vagy vizsgálatot?
Előre is köszönöm!

| májnagyobbodás
| Makara, M.; Az Orvos válaszol - Dr. Makara Mihály főorvos 2010 ;15(áprilisi)   InforMed

Válasz:  Első lépésként javaslom, hogy végezzék el a májenzim vizsgálatokat (GOT, GPT, Gamma GT AP, alkalikus foszfatáz; a vírus szerológiai vizsgálatokat: Hepatitis B és C vírus), illetve forduljanak hepatológiai szakrendelőhöz, háziorvosi beutalóval. A szakrendelők listáját a www.majambulancia.hu oldalon találják meg.

Kapcsolódó cikkek a Máj, epe és hasnyálmirigy betegségek rovatban olvashatók.

2010-05-06 02:31:40
| májnagyobbodás
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop