Májvizsgálat eredménye - Daganat?

Kérdés:  Voltam cholescintigráfián a májammal, a máj jobb lebenyében, a 7-segmentum területén, aktivitás fokozódás figyelhető meg, amely hepatocityák tömörülését jelzi, fhn. fennállása valószínűsíthető.
Kell gyógyszeres kezelés, vagy műtét? Lehet ez mind a fogamzásgátlótól? A máj haemangioma kimutatása: a májon belül a vértartalom egyenetlenebb, a lépembe sűrű echo-bénnékü, fali meszesedést is tartalmazó ciszta van, ami fájni szokott. A mérte: 6 mm. Ez mitől lehet?
A laboreredményem:
- Vvvt: 34,0
- RDW-sd 36,4
- albumin: 31,0
- globulin: 1,258
- alp: 362
- gamma.gt 77
Nagyon aggódom! Még csak 43 éves vagyok!

| májbetegség
| Makara, M.; Az Orvos válaszol - Dr. Makara Mihály főorvos 2010 ;15(júliusi)   InforMed

Válasz:  Az FNH genofunkcionális noduláris hiperplázia. A májsejtek helyi túlműködését és "sűrűsödését" jelzi, mely nem daganatos elváltozás. Teendőt ez önmagában nem igényel.
A lépben lévő meszes ciszta sem igényel teendőt.
Ezzel szemben a leírt leletekben a serum albumin alacsony, ami egyéb májbetegségre utalhat. Javaslom, háziorvosától kérjen beutalót hepatológiai szakrendelésre. A szakrendelők listáját a www.majambulancia.hu honlapon megtalálja.

Kapcsolódó cikkek a Máj, epe és hasnyálmirigy betegségek rovatban olvashatók.

2010-08-02 16:15:10
| májbetegség

Májbeteg diéta

A máj központi szerepet játszik a szervezet anyagcseréjének fenntartásában. Cikkünkben a máj szerepéről és a májbeteg diéta alapjairól olvashat.


Egészséges étkezés májbetegségben

Egyaránt egészségtelen, ha valaki túl kövér vagy túl sovány, de a hepatitis C-vel fertőzött májbetegeknek különösen ügyelniük kell mindkét véglet kerülésére. Irányadó lehet itt a testtömeg-index, a BMI, a 20 alatti és 30 feletti érték egyaránt kóros.


A májbetegségek bőrtünetei

A májsejtek károsodása, az epepangás és egyéb májat érintő kórokok megváltoztatják valamennyi tápanyag anyagcseréjét, a mérgező anyagok felhalmozódnak a szervezetben, romlik a vitaminok, ásványi anyagok felszívódása, károsodik a védekező rendszer és a hormonrendszer. Mindezen folyamatok tükröződnek bőrünkön is.


A kávé nem árt, sőt

Napi három csésze kávé kedvező hatással lehet a májbetegek állapotára - állapította meg egy ausztrál tanulmány.


Májbetegségek étrendje és diétái - 2. rész

Cikkünk első felében a máj szerepéről és a májbeteg diéta alapjairól írtunk, most a heveny és idült májgyulladás részletes étrendjéről olvashat.


Web Design & Development Prowebshop