Pajzsmirigy lelet - Kórosak az eltérések?

Kérdés:  A húgom máj-értékeinek romlása miatt fordulok Önhöz. Igazából nem kapunk konkrét válaszokat sehol, és szeretném megtudni, hogy ez azért van-e, mert tényleg nem utalnak az értékek olyan problémára, amit tovább kéne kutatni.
Testvérem 23 éves, Down szindrómás. 9 éves kora óta a pajzsmirigye nem működik, 100 ug L-thyroxint szed. Egy éve derült ki nála a hyperinsulinaemia is, azóta nagyon szigorú diétát tart. Metformint kezdett szedni. Túlsúlyos volt, 154 cm-hez 70 kg. Azóta lefogyott 53 kg-ra.
Tavaly szeptemberben az alábbi értékeket kaptuk: GOT: 42, GPT: 80, GGT: 192. Abbahagyta az orvosa javaslatára a Metformint, az értékek így is rosszabbodtak. Ez év áprilisban a GOT: 117, GPT: 221, GGT: 241. Felkerestünk egy másik orvost, aki különböző érzékenységeket vizsgált, ami negatív lett, viszont az alábbiak eltértek a normál tartománytól: APCA: pozitív, vörösvértest: 5,72. Neutrofil: 5,16, RDW-CV: 13,1 Alfa 1 globulin: 2,1, Alfa 2 globulin: 13, Béta globulin 13,5, Gamma: 16,8, Ultrahangos vizsgálaton a májat echodúsabbnak találták.
Győrben azt mondták, talán kéne májbiopszia, de itt nem végzik.
Feleslegesen aggódunk? Ön mit javasol? Külső tünetek nincsenek, csak nagyon fáradékony a testvérem.
Köszönöm válaszát!

laborlelet, pajzsmirigy | Az Orvos válaszol - Dr. Makara Mihály főorvos 2010 ;15(júliusi)   InforMed
Válasz:  A májenzim értékeke leginkább a máj zsíros elfajulására jellegzetesek. Célszerű azonban megvizsgálni a hepatitis B és hepatitis C vírusok jelenlétét (HBsAG és ant-HCV ELISA), valamint a vércukor és vérzsír értékeket.
A májbetegség előrehaladásának vizsgálatára fibroscan vizsgálat is szóba jön: a májban lévő kötőszövet (heg) mennyiségét mutatja meg.
Biopszia leginkább akkor indokolt, ha a fenti vizsgálatok nem vezetnek célra.
AU: Makara, M.

Kapcsolódó cikkek a Pajzsmirigy-betegségek rovatban olvashatók.

2010-07-19 23:55:40
| laborlelet, pajzsmirigy
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop