Mandulakivétel?

Kérdés: Férjem torkát, manduláját érintő betegségei 1-1,5 éve kezdődtek. A mai napig ez idő alatt 4-5-ször volt begyulladva a mandulája, általában tüszős, és láza is volt. Párszor úgy szedett antibiotikumot (Augmentin), hogy nem vette be az utolsó szemeket, mert nem volt jó közérzete tőle (tudjuk, hogy nem tett jót vele). Június elején a vérkép 1141-es AST-t mutatott - ez egy 36 éves férfinél 5 és 200 között kellene, hogy legyen. Háziorvosa beszedetett vele 3 doboz Sumamed 3 darabos antibiotikumot, 3 napos szünetekkel. Egy hónappal később, július elején a vérkép szerint már 1740-es AST-je lett. Volt értelme ilyen sok antibiotikumnak? Vagy lehetséges, hogy mégsem a mandula a gócpont, és a gyógyszer a mandulából próbálta kiirtani a bacilusokat? Júniusban az Epstein-Barr vírus antitesteket is megvizsgálták: nukl. Antigén ell. IgG: 600, illetve IgG (VCA IgG): 155 (elfogadható tartomány mindkettőre: 0-19,99), az IgM 10-es lett - ez negatív. Nem lehetséges, hogy ezzel a vírussal kellene valamit kezdeni, vagy ezzel is? A júliusi EBV-eredmények később érkeznek. A manduláját megvizsgálta az amúgy fül-orr-gégész háziorvos, nem találta olyan állapotban, amire azt mondják, hogy rögtön ki kell venni - nem gennyes, nem vérzik. Amúgy a mandula nem érzékeny a hideg italokra, fagylaltra, észrevételünk szerint az otthonunkba bejutó - általában az óvodás gyerekünk által hazahozott - fertőzések hozzák elő a gyulladást. Jelenleg egy kenetvétel és egy hasi ultrahang szerepel a további vizsgálatok között.
Ön milyen további vizsgálatot javasolna? A háziorvos valószínűsíti a mandulakivételt - férjem nem szeretné, illetve úgy állna neki, hogy tudja, nincs más út, és kizárásos alapon ez a gócpont. Ennek vizsgálatához kérjük az Ön segítségét interneten keresztül.
Köszönettel!

mandulagyulladás | Az Orvos válaszol - Dr. Kótai Zsuzsa főorvos 2009 ;14(júliusi)   InforMed | Kótai, Zs.
Ilyen gyakori gyulladás és magas AST esetén a mandulák eltávolítását javasolom. Ez krónikus gyulladásos góc, ami akármikor újra begyulladhat, és másodlagos betegségeket is okozhat.

Kapcsolódó cikkek A torok, garat, mandulák, gége betegségei rovatban olvashatók.

2009-08-09 19:50:58
| mandulagyulladás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop