Microadenoma - Buszvezetés

Kérdés: 46 éves nő vagyok. 2005-ben korai menopausa miatt az endokrinológus elküldött sella CT-re, ahol az "adenohypophísisben bal oldalon 5x5x6 mm-es a kontrasztanyagot mérsékeltebben halmozó terület van. Kóros képlet nem látható." Microadenoma gyanúja merült fel. Panaszom nem volt, hormoneredményeim a menopausa jelét mutatták, gyógyszert nem kellett szednem. MR vizsgálatot akkor nem vállaltam.
2008-ban újra elmentem CT vizsgálatra, ahol "az adenohypophysben egy kb. 5 mm-es kontrasztanyagot minimálisan halmozó képlet sejthető. Kóros képlet nem látható. 2005-ös felvételhez képest értékelhető változás nem jött létre." Microadenoma gyanúja áll fent. Panaszom továbbra sincs. Hormoneredményeim alapján menopausa. Gyógyszert nem kell szednem. Most vállaltam az MR vizsgálatot ennek pontosabb igazolására.
Kérdésem az lenne, hogyha ez egy inaktív microadenoma, ami 3 éve változatlan, mekkora veszéllyel jár a járművezetésre? Milyen hírtelen következhet be növekedés, és ezáltal látásromlás? Mert erre hivatkozva utasítottak el az autóbusz-vezetéstől. Egyébként meg van a PÁV II. és az autóbusz-vezetéshez szükséges pszichológiai vizsgálat is, csak az üzemorvos nem talált alkalmasnak.
Az endokrinológus ezzel kapcsolatban nem említett semmit, nem küldött látótérvizsgálatra, tehát fel sem merült bennem, hogy emiatt nem lehetek autóbuszvezető. Rendszeres látótérvizsgálattal időben észre lehet venni az adenoma növekedését? Műtéttel teljesen meg lehet gyógyulni? Kérem, nyugtasson meg, hogy nem vagyok egy időzített bomba, és a közlekedésben nem vagyok veszélyes magamra és másokra nézve!
Válaszát köszönöm!

| Az Orvos válaszol - Dr. Petrányi Gyula 2008 ;13(decemberi)   InforMed | Petrányi, Gy.
Maga a nem változó méretű microadenoma, hormonális jelek nélkül nem jelent betegséget. Látótér vizsgálat mindenképpen kell annak bizonyítására, hogy a pici csomó nem okoz nyomási tüneteket (nemcsak a foglalkozási kérdés miatt). Idegsebészi véleményt is kérjen ki ez ügyben. Többet nem tudok mondani, mert egyéb körülményeit nem ismerem. Pl. azt, hogy miért került sor egyáltalán a CT-t vizsgálatra és azon nem találtak-e valami mást is?
2008-12-19 17:44:14
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop