Mozgó első fogak

Kérdés:  Az alsó két középső fogam már több hónapja nagyon mozog. Mellette a többi nem, kb. 1-2 mm-t kileng. Nagyon nehéz vele harapnom. Nem fáj, de nagyon zavaró, hogy mozog. Ha felülről megnyomom ezt a kettőt, akkor nyomásra érzékeny. Már 2. hónapja szedem a Vittin kapszulát, de nem sok eredményt érzékelek.
Várhatok egyáltalán javulást? Mi okozhatja a problémámat Ön szerint?

| fogágybetegség, fog
| Jáky, L.; Az Orvos válaszol - Dr. Jáky László 2009 ;14(augusztusi)   InforMed

Fizikális- és röntgenvizsgálat nélkül csak tippelni tudok.
Leginkább az alsó metszőfogak "hajlamosak" fogkőfelrakódásra, egyrészt a belső oldal kényelmetlen és ezért elégtelen tisztíthatósága, másrészt a tövük közelében nyíló nyálmirigyek miatt. A fogkövek okozta állandó ínygyulladás a szájban leggyakrabban ezen a területen okoz először olyan mértékű csontpusztulást, ami már a fogak meglazulásához, később elvesztésükhöz vezet.
Okozhat foglazulást szuvasodás, vagy trauma következtében elhalt fog gyökércsúcsán kialakult gyulladás is valamint baleset, sérülés önmagában kilazíthat, vagy eltörhet fogat, foggyökeret.
Ritkán az alsó ajakfék kedvezőtlen tapadási pontja okozza a problémát.
Értelem szerint a különböző okok miatt kialakult foglazulás más és más beavatkozást igényel. A kiváltó ok megszüntetése nélkül nem várható javulás.

Kapcsolódó cikkek a Fogszuvasodás, ínysorvadás, fogpótlás rovatban olvashatók.

2009-08-19 15:31:00
| fogágybetegség, fog
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop