Miért?

Kérdés:  A problémám röviden: 28 éves nő vagyok, 2,5 éve házas (10 éve kapcsolatban), teljesen normális családból származom, van munkám, barátaim. Nyár óta azt vettem észre, hogy teljesen megváltozott a személyiségem, de szinte egyik napról a másikra (különösebb okot nem fedeztem fel, hacsak nem a fogamzásgátló abbahagyása). Tavasszal munkahelyet is váltottam, ami egy részről pozitív, nyitottabb, vakmerőbb, lazább lettem, önbizalmam is megnőtt, másrészről a házasságom szempontjából elég negatív, mivel olyan érzések, gondolatok kínoznak, hogy jó lenne kicsit egyedül, más férfiakkal megpróbálni. Szívesen töltök időt barátokkal a férjem nélkül, közben pedig szeretem őt nagyon, csak valahogy máshogy, és a jövőmet is el tudnám képzelni nélküle, bár nem akarom, vagyis nem tudom mit akarok igazából, nem értem, hogy lehetnek ilyen érzéseim, amikor eddig minden szuper volt, ő tökéletes, imád engem (lehet az a baj, hogy ő az első férfi az életemben, de ez nem kéne, hogy baj legyen...). Mi a baj velem, miért vágyok a szuper életem helyett az ismeretlenre? Magamat nem is féltem, akár hogy is lesz, de ő érte nagyon aggódom, nem akarok neki fájdalmat okozni és megbántani. Van rá esély, hogy visszakapom régi önmagam? Nekem ő az igazi, mégis úgy érzem, szünetre vágyom, de egy házasságban ilyen nincs. Köszönöm válaszát előre is!

| párkapcsolat
| Német, B.; Az Orvos válaszol - Német Borbála Katalin 2019 ;24(januári)   InforMed

Válasz:  Kedves levélíró! Egy életen át változunk, fejlődünk, és leveléből feltételezem, hogy sikerei, növekvő önbizalma és akár a hormonális változás is okozhatta, hogy kapcsolati igényei változóban vannak. Lehet, hogy egy házassági krízisre utal, amivel akár egyéni terápiába, vagy párterápiába is fordulhat. A szakember választásnál érdemes figyelnie arra, hogy a választott terapeuta képzett családterapeuta és/vagy klinikai szakpszichológus legyen, ez a szakmai minőségbiztosítás fontos szempontja. Talán megrémült az észlelt vágyaitól, változásától, és ez okoz feszültséget, talán bűntudati konfliktust. Úgy tűnik, amit korábban szuper életnek élt meg, az mostanra másként érződik. A múltbéli önmagához való visszatérést, mint célt nem javaslom, de a kapcsolati tisztázás, közös célok kitűzése sok pár számára segítséget jelent. Egy választott szakemberrel történő első interjú, megismerkedő beszélgetés mélyebben segíthet megérteni, min megy keresztül, és milyen reális célok felé közelítene.

2020-01-27 16:28:47
| párkapcsolat

Hogyan éljük túl a karácsonyt?

Az év végi hatalmas várakozás, öröm és stressz bizony megviseli a párkapcsolatokat, különösen az újakat és azokat, amelyek gyenge lábakon állnak.


Házasság - gondok és megoldások

Szinte minden pár kapcsolatában előfordul kisebb-nagyobb, illetve rövidebb-hosszabb ideig tartó feszültség. Az alábbiakban öt olyan kiváltó okot mutatunk be, amelyek próbára tehetik a kapcsolatot, és megoldásokat is ajánlunk a problémák kezelésére.


Hálószobatitkok

Szerelem, szexualitás, gyengédség, testiség - ezekről korántsem mindenki gondolkodik egyformán. Különböző párok egészen másként élik meg házasságuknak ezt az oldalát.


Párkapcsolat: érzékeny témák

Az okosan, hatékonyan vitatkozó pároknak tízszer nagyobb esélyük van egy boldog kapcsolatra, mint azoknak, akik a szőnyeg alá söprik a kényes témákat - állítják egy csaknem ezer felnőtt megkérdezésével végzett felmérés készítői.


A tizenévesek gondjai

A serdülőkor egyre korábban jelentkezik a civilizált országokban. Van egy 10-15 éves időszakasz, amikor a lányból már felnőtt nő lett, de még mindig a szülők tartják el, társadalmilag még nem érett.


Web Design & Development Prowebshop