Növekedési zavar? - 9 hónapos baba

Kérdés: Gyermekem 3950 grammal, 54 cm-rel született, jelenleg 9 hónaposan 78 cm, és 11350 gramm. 4 hónapos korától sajnos csak tápszert kap (Nutrilon AR - sokat bukott). Naponta 4-szer eszik, ebből 3x210 ml tápszer, 1-szer főzelék plusz gyümölcs. Naponta átlag 50 ml, maximum 100 ml csecsemőteát kap.
Rendkívül mozgékony, felülni magától nem tud, de hasra fordul, mászik hátrafelé, ha felültetjük, magától ül, bébikompban közlekedik. Két foga van alul, melyek már egy hónapja kint vannak, több foga nincs.
A fogak belső felén szuvasodást vélek felfedezni. A fején a szemöldöke felett egyre több eret látok kirajzolódni a bőre alatt, melyek hálózata ijesztő mértékben nő. A gyerek fejének kerülete 46 cm.
Természetes, hogy a fiam ilyen nagy, vagy növekedési zavara van? Lehet kalciumhiánya, esetleg nem kellene vitaminokat szednie? Szuvasodhat ilyen korán a foga annak ellenére, hogy édességet nem kap, teáját nem édesítjük, cumisüveggel nem engedjük játszani, cumiját nem mártjuk bele sem ételbe, sem édességbe? Elképzelhető, hogy bőre nem képes a növekedést követni, ezért rajzolódik ki egyre több ér a fején?
Segítségét, válaszait előre is nagyon szépen köszönöm!

| Az Orvos válaszol - Dr. Seprődi Bence 2008 ;13(áprilisi)   InforMed | Seprődi, B.
Biztos, hogy a gyermeke nagyobb súlyú, mint a kora alapján elvárható lenne. Ilyenkor az esetek túlnyomó többségében a háttérben a túlzott kalória bevitel áll, de a fent felsorolt sok kérdésre felelősséggel csak a gyermek vizsgálata, esetleg (ha a vizsgálat alapján felmerül) egy endokrinológiai vizsgálat után lehet válaszolni.
2008-04-22 11:40:13
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop