Nyelőcsőfekély, reflux

Kérdés:  Bátyámnak gasztroszkópos vizsgálatot végeztek 06. 10-én. Ennek eredménye a következő: "A mély duodenum ép, a bulbus kp. tág, a pylorus kerek, megnyílik. Az antrum ny.hártya gyulladt, granulált, biopsia I. cső. corpus redőzet megtartott reflexioban kb. 3x2 cm-es ovalis hiatus hernia. A nyelőcső distalis részében LA. B. tip. GERD, innen biopsia II. cső. Varixot nem láttam."
Vél.: hiatus hernia. GERD LA. B. Gastritis. Jav.: Nolpaza 2x40 mg, 3x1 Cerucal.
Amikor visszament a szövettani eredményekért 07. 08-án a következőt írták: HP. negatív. Közepes fokú dysplasia, Barrett oesophagus. Fél év múlva kontroll. Tudom, hogy ebből nyelőcsőrák alakulhat ki. Mit tegyek, hogy megelőzzük a nyelőcsőrák kialakulását? Létezik valamilyen gyógyszer, vagy terápia? Hová forduljak? Mit ehet konkrétan? Tudom, hogy alkoholt, dohányt, fűszereset kerülni kell. A véleményem az, hogy nem lehet fél évet várni, hogy vagy kialakul a rák, vagy nem.
Előre is köszönöm válaszát!

| reflux, GOR
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2009 ;14(júliusi)   InforMed

A Barret oesophagusból valóban kialakulhat kezelés nélkül daganat. A betegség lényege, hogy a gyomorsav irritálja a nyelőcső nyálkahártyáját, és ez szövettani elváltozást okoz. A gyógyszeres kezelés - jelen esetben a Nolpaza - a gyomorsavtermelést csökkenti, így oki kezelésnek tekinthető. A Cerucal a perisztaltikát segíti, ezt is szedni kell. Étrendi kezelésben a rendszeresség és az irritáló ételek, italok kiiktatása fontos (kávé, tea, koffeines üdítők, alkohol, dohányzás).
A kontrollvizsgálatra elegendő a fél év, akkor viszont feltétlenül el kell végezni!

Kapcsolódó cikkek a Reflux (GOR) és más nyelőcsőbetegségek rovatban olvashatók.

2009-07-30 21:42:27
| reflux, GOR
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop