Lamisil vagy Terbisil?

Kérdés:  Érdeklődni szeretnék, hogy Lamisil helyett a gyógyszertárban Terbisilt tudtak csak adni. Azt mondták, hogy ugyanaz a hatóanyag. Viszont azért kétségeim vannak, mert ha az adott szakorvos felír egy gyógyszert, akkor miért van helyette több más ugyanazzal a hatóanyaggal? Gondolom, nem véletlenül írja fel éppen azt.
Szedhetem a Terbisilt nyugodtan?
Köszönettel!

| gyógyszer
| Nyirkos, P.; Az Orvos válaszol - Dr. Nyirkos Péter 2010 ;15(októberi)   InforMed

Válasz:  Azért van több más hasonló hatóanyaggal, amiért tejből is többféle van a boltokban: bárkinek joga van gyógyszert gyártania, adott hatóanyaggal. Ez elvileg Önnek jó, mert így olcsóbban kaphatja meg a gyógyszert a verseny miatt.
Elvileg nincs jelentős különbség a különböző készítmények között, ezt az Országos Gyógyszerészeti Intézet ellenőrzi.
Hogy miért éppen az adott készítményt írja fel egy orvos, annak több oka is lehet: például lehet, hogy azzal van a legtöbb tapasztalata, lehet, hogy az a legolcsóbb, lehet, hogy éppen azt lehet kapni a szomszéd patikában. Csak az esetek kisebb részében fordul az elő, hogy az orvos megalapozottan azt gondolja, hogy az egyik gyógyszer valóban hatékonyabb, mint a másik.
A recepten van egy kis téglalap, ha abba ír egy x-et az orvos, akkor nem lehet helyettesíteni, ha ez nincs, akkor az orvos már előre hozzájárult, hogy bármelyik hasonló készítményt ki lehet szolgáltatni a patikában.

Kapcsolódó cikkek a Gyógyszer a családban rovatban olvashatók.

2010-10-28 23:47:58
| gyógyszer

Web Design & Development Prowebshop