Gyógyszerek felszívódása a bőrről

Kérdés:  Elnézést kérek a zavarásért, de 4 hónapja foglakoztat egy számomra fontos kérdés, még pedig, hogy közvetlenül a bőrön át a tabletta formájú gyógyszer fel tud-e szívódni?
Ápolónő vagyok, pszichiátriai gyógyszereket gyógyszerelek ki a betegeknek - mint Leponex, Rivotril, Frontin stb. - és ezeket el kell törni és a Leponexből is apró por kerül sokszor a kezemre. Inkább gumikesztyűben gyógyszereljek, vagy nem tudnak ezek a gyógyszerek a bőrről felszívódni?
Válaszát előre is köszönöm és nagyon várom!
Hálás köszönettel, egy aggódó ápolónő.

| gyógyszer, gyógyszer mellékhatás
| Nyirkos, P.; Az Orvos válaszol - Dr. Nyirkos Péter 2014 ;19(augusztusi)   InforMed

Válasz:  Érdekes és fontos kérdést vet fel. A legtöbbször ez a probléma akkor merül fel, amikor injekcióval megszúrja magát az egészségügyi dolgozó, erről van is sok szakirodalom.
Arról is található felmérés, hogy a kézre folyó (vagy az arcra/szembe fröccsenő) infúziós oldatból mennyi szívódik fel.
Úgy tűnik, ezek veszélye nem nagyon nagy, de pl. az egyik amerikai kórház honlapján találtam olyan írást, amely az ilyen "vészhelyzetben" követendő eljárást ismerteti (https://consumer.healthday.com/cancer-information-5/mis-cancer-news-102/nurses-at-risk-for-accidental-exposure-to-chemo-drugs-study-656168.html). Ez a cikk a legveszélyesebb (citosztatikus) szerekről szól.
Ennél a pszichiátriai szerek várhatóan még kevésbé veszélyesek. Pszichiátriai szerekről nem találtam felmérést. A leginkább hasonló szer az LSD, úgy tűnik, ez egyáltalán nem szívódik fel, még akkor sem okoz észlelhető tüneteket, ha DMSO-ban feloldják, és úgy kenik a bőrre (a DMSO a bőrön való felszívódást nagy mértékben fokozza - https://www.reddit.com/r/Drugs/comments/2b8d0z/lsd_absorbed_through_skin/).
Szilárd formában valószínűtlen, hogy jelentős mennyiség felszívódjon, de válaszomat semmiképpen sem tekintse az utolsó szónak ebben a kérdésben, érdemes lenne munkaegészségügyben jártas személyekkel is konzultálni (szerintem a legjobb az lenne, ha a gyártó cégeknek írna levelet, nekik kötelességük a gyógyszerek biztonságával foglalkozniuk - ilyen értelemben is).

Kapcsolódó cikkek a Gyógyszer a családban rovatban olvashatók.

2014-08-11 01:08:43
| gyógyszer, gyógyszer mellékhatás
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop