Hajhullás

Kérdés:  Tisztelt doktor úr! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy egy hétig napi egy 20 mg Medinac tablettát kellett bevennem, majd a második héttől napi 40 mg. Már a 3. heti adagot szedtem fel, viszont a második héttől marékszámra hullik a hajam, és fáj a fejbőröm. Ez az állapot meg fog szűnni? Vagy esetleg hagyjam is abba a kezelést? (55 kg vagyok)

| hajhullás
| Nyirkos, P.; Az Orvos válaszol - Dr. Nyirkos Péter 2019 ;25(december)   InforMed

Válasz:  Forduljon kezelőorvosához.

2019-12-31 16:53:16
| hajhullás

Hajhullás mint gyógyszermellékhatás

A gyógyszereket számos betegségre szedni kell, de a legtöbbnek nem kívánatos mellékhatásai is vannak. Egyes gyógyszerek fokozott szőrnövekedést idéznek elő, míg másoknál a hajhullás okoz gondot.


A hajhullás

Normális körülmények között naponta 50-100 hajszálat veszítünk el. Ez a mennyiség szinte észre sem vehető. Egyes hormonális hatások, betegségek vagy gyógyszeres kezelés eredményeként azonban kóros hajhullás alakulhat ki.


A hormonális eredetű hajhullás

A sok férfi életét megkeserítő hormonális eredetű hajhullás nagyon gyakori. Általában a 30. év után a fejtetőn (ún. Szent Péter-fej), illetve a homlok két oldalán (titkos tanácsosi szöglet) kezdődik, majd fokozatosan kisebb-nagyobb fokú kopaszsághoz vezet.


Nincs többé kopasz ember (?!)

Egy eredetileg a csontritkulás kezelésére kifejlesztett gyógyszerrel sikerült növekedésre késztetniük páciensektől vett hajtüszőket laboratóriumi körülmények között a Manchester-i Egyetem kutatóinak, akik cikküket a PLOS Biology című folyóiratban publikálták.


Hajhullás, kopaszság

Egy hajszál körülbelül 2-6 évig nő, majd kihullik. A hajas fejbőr körülbelül 100000 tüszőjéből egészséges emberen körülbelül 5-10 százalék van nyugalmi szakban, így a napi 100 szál haj kihullása normális dolog. Ha a hajváltás ideje lerövidül, hajhullásról panaszkodunk, ennek következtében a haj megritkul.


Web Design & Development Prowebshop