Orrlégzési képtelenség keseríti életem, 58 éves férfi

Kérdés: 58 éves, amúgy jó karban lévő férfi vagyok. Az orromon át nem kapok levegőt, s ez megkeseríti életemet, tátott szájú bamba balek külsőt kényszerít rám. Gyermekkori szívbillentyű-elégtelenségem miatt pedig, mely bár kompenzált szívműködést eredményez jelenleg, az orrommal kapcsolatos légzési elégtelenség "kemény" helyzetek tucatjait okozza számomra naponta, mert az étkezések alatt, amikor más boldogabb embertársaim csukott szájjal tömhetik a fejüket, én néhány másodperces csukott szájú rágás után kapkodhatom a levegőt, hogy a pillanatok alatt kialakult aritmiámat helyrehozzam.
A szájhigiénéről nem is beszélve, hiszen ha jól tudom, ahhoz, hogy a szájflóra egészséges és szagmentes maradjon, legalább két-három órányit csukva kellene lennie a szájnak naponta, hogy a kórokozók elpusztuljanak stb. És akkor az alvásról még nem is beszéltem, csak tátott szájjal vagyok képes aludni, a szám és a torkom keményre szárad, nem emberi élet ez.
A dolog kialakulásában talán szerepe van annak, hogy rövid idejű háton fekvés után, mindig a jobboldalamon alszom, a balon a szívem miatt néhány másodpercnél többet nem tudok tartózkodni. Mindenesetre a jobb orrjáratom sokkal szűkebb, mint a bal, talán a jobboldali fekvés miatt. Vagy talán az orrszőrzet okozza a gondot?
Voltam a János kórházban, de ott egy iszonyú büdös szájú orvos csak annyit kérdezett, hogy hány éves vagyok, amit amúgy nem csodálok, mert tíz-húsz évvel valóban többnek nézek ki a koromnál. De valahogy úgy tűnt, hogy valamiféle öregkori Taigetosz-szemlélet hatására kérdezte a koromat, mintegy azt sugallván, mi a francot ugrálsz te arra a pár évre még?
Hát, ha valamelyikük kiokosítana, meghálálnám! Bármilyen megoldásban benne vagyok, ha az eredmény biztosnak tűnik. Csak a műtét kedvéért nem kívánnám magamat megoperáltatni. Aki viszont ismét széllelbéleltté tenné az orromat, az nem bánná meg!
Köszönettel!

| Az Orvos válaszol - Dr. Kótai Zsuzsa főorvos   InforMed | Kótai, Zs.
Az elmondott panaszok egyértelműen valamilyen szervi elváltozásra vezethetőek vissza, orrsövényferdülés, orrpolipok vagy az orrgaratban lévő szövetszaporulatra. Általában az orrsövényműtétet lehetőleg 40-45 éves kor alatt szokták végezni, mert már akkor panaszokat okoz, de természetesen van lehetőség idősebb korban is, ha a műtét a belgyógyászati betegségek miatt nem kontraindikált, vagy túlzottan rizikós. Szakorvosi vizsgálat el tudja dönteni a gátolt orrlégzés okát, és javítani tud rajta.
2007-07-07 12:07:00
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop