Pajzsmirigy adenoma véleményezése

Kérdés: A véleményét szeretném kérni! A pajzsmirigy bal lebenyében 28x14x17 cm forró göböt találtak. Mivel a leletek viszonylag normális értéket mutatnak, gyógyszeres kezelést nem kapok.
Viszont kifejezett panaszaim vannak, 100-110 esetenként 145 pulzus, állandó hőemelkedés, nem tudok aludni, nagyon hamar kifáradok. A melegtűrő képességem katasztrofális az állandó hidegrázás ellenére stb. Az orvosom szerint, ezeket a tüneteket nem a pajzsmirigy okozza, hogy mi azt ő sem tudja.
32 éves vagyok, hiába eszem sokat, nagyon sovány vagyok, nem tudok hízni. Műtétet ellenben javasolt, amitől viszont én félek. Mivel hallottam, hogy van lehetőség izotópos, illetve alkoholos kezelésre is ezeket bevállalnám, viszont nem végzik el, mondván a leletek norm. funkciósak.
Ön szerint ezeket a tüneteket okozhatja az adenoma vagy sem? Mi lehet még az oka? Tény, hogy ezek a panaszok mindig időszakosak, tehát 1,2 hónap szünet után újra támadnak néhány hónapig.
Ön szerint mi lenne a legjobb megoldás?
Várom véleményét, további jó munkát kívánva!

| Az Orvos válaszol - Dr. Petrányi Gyula   InforMed | Petrányi, Gy.
Ha a TSH értéke a panaszos időszakban alacsony (0,1 alatti), függetlenül az aktuális T4 értéktől, a forró göb okozza panaszait, aminek eltávolítása vagy tönkretétele (izotóppal vagy alkohollal) mindenképpen javasolt - feltéve, ha valóban csak ez az egy göbe van, amit ultrahangos vizsgálat eldönthet. Ha ugyanis több göbe is van, akkor lehetséges, hogy idővel azok közül is valamelyik elkezd túltermelni, és akkor a részleges operációval nem jutott sokra. A radioizotóp kezelés (ha Ön nem fertilis korban levő nő) még a legegyszerűbb, az alkoholos meglehetősen fájdalmas. Jódot, jódozást kerülje (szájöblítők, sebfertőtlenítők, hüvelyöblítők tartalmazhatnak jódot), mert ez valóban időszakosan megbolondíthatja a pajzsmirigyműködést.
2008-01-15 13:46:56
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop