Pajzsmirigy elégtelenség (hypertyreosis) - 28 éve szenvedek

Kérdés: 28 éve pajzsmirigy elégtelenségben szenvedek, járok a belgyógyászomhoz, de 2 évente hív konzíliumra, és nem vagyok megelégedve, mert cukros is vagyok, és nem foglalkozik vele. Kérdezte mennyi reggel, én mondtam, hogy 7,8 éhgyomorra. Mit tegyek, menjek más orvoshoz? Van rá lehetőség, szerintem 6 havonta kellene behívni egy ilyen beteget, de ha jó volt az eredményem küldte az eredményt, és mellé írta, jó az eredmény a gyógyszert szedjem úgy, ahogy eddig szedtem, 2 év múlva kontroll.
Várom válaszát mihamarabb!

| Az Orvos válaszol - Dr. Petrányi Gyula   InforMed | Petrányi, Gy.
A pajzsmirigy elégtelenség orvosi neve hypothyreosis (hipotireózis), nem hyper..., az éppen az ellentéte lenne, de itt most nem ez a lényeg. Ha a jelenlegi pajzsmirigykezelés mellett a TSH szintje 0,5 és 2,0 közötti tartósan, akkor az alkalmazott kezelés arra nézve megfelelő. A cukorbetegség viszont szigorúan beállítandó, hogy elkerülje a nem beállított cukorbetegség okozta súlyos szív- érrendszeri következményeket (szívinfarktus, vakság, veseelégtelenség, agyvérzés, láblevágás stb.).
Ennek meglehetősen szigorú életmódi (testsúly normalizálása, fokozott testi aktivitás) és gyógyszeres kezelése van, és az ellenőrzés csak részben éhgyomri, gyakran inkább két órával étkezés utáni vércukorértékekkel (a beteg is mérheti otthon a vércukrát erre alkalmas készülékkel), valamint háromhavonta HbA1c mérésével követendő. A kezelést mindenképpen diabetológus kell irányítania, ha a háziorvos nem ért hozzá.
2007-12-18 09:49:49
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop