Pajzsmirigy-gyulladás?

Kérdés: A problémám másfél hónappal ezelőtt kezdődött, amikor is fájdalmas és érzékeny lett a nyakam, valamint zsibbadni kezdett előbb a jobb, aztán a bal karom, és végül a lábaim is időnként. A körzeti orvos szerint, mandulagyulladásom volt, bár nekem nem fájt a torkom, de azért antibiotikumot kaptam, kettőt is! Egyszer a lázam is erősen felment, majd egy érzékeny nyirokcsomó is kijött a nyakamon. Azóta is minden este hőemelkedésem van, maximum 37,2, de ez minden este.
Vérvétel következett: FV: 4, CRP 14,3 Vas: 5 TSH: 4,888, FT4 13,83, FT3: 3,21. Ezután következett a pajzsmirigy szakrendelés, ahol mérsékelten tömöttebb jobb pm. lebenyt állapítottak meg.
UH: A pajzsmirigy mindkét lebenye 4x1,5x1,5 cm nagyságú, a kontúrok hullámosak, a szerkezet inhomogén. Mindkét oldalt, főleg a középső harmadban elmosott határú, echoszegény területek figyelhetők meg, egyértelmű körülírt göb nem azonosítható. Az isthmus 3 mm széles. Substernalis terjedés nincs. A trachea légsávja nem dislocalt. Megnagyobbodott nyirokcsomó nem látható.
Vélemény: az echokép alapján thyreoiditis valószínűsíthető.
Most mi fog rám várni, mit jelent ez az eredmény, a tüneteimet, a zsibbadást, hőemelkedést okozhatta a pajzsmirigy, vagy tovább kell kutakodni?

pajzsmirigy, gyulladás | Az Orvos válaszol - Dr. Petrányi Gyula 2009 ;14(januári)   InforMed | Petrányi, Gy.
Az Önt vizsgáló, a leleteket kérő orvos dolga kérdéseinek megválaszolása, hiszen lehetett többféle baja is egyszerre, amit levelezésből nem lehet megítélni. Mintha súlyos vashiánya is lenne a lelet alapján. A pajzsmirigy-állapot mindenképpen követésre szorul, hogy a gyulladás nem okozott-e maradandó károsodást, ami miatt tiroxint kellene, hogy szedjen.

Kapcsolódó cikkek a Pajzsmirigy-betegségek rovatban olvashatók.

2009-01-26 22:11:36
| pajzsmirigy, gyulladás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop