Pajzsmirigyprobléma?

Kérdés: 47 éves nő vagyok, évek óta fennálló panaszaim: hajhullás idegesség, szívritmuszavar, menstruációzavar, emésztési problémák, időnként hasmenés, időnként szorulás, szédülés, szívtáji szúrás.
Februárban a nőgyógyászaton derült ki vérzésrendellenesség kivizsgálásakor, hogy a TSH: 0,0255. Nyaki ultrahang leletem: Jobb lebeny 3 mm-es echoszegény góc van benne. Bal lebeny alsó harmadában medialisan egy 7x5 az alsó pólusban 10x8 mm-es, a kp. harmadában 3 mm-es, vegyes szerkezetű göb van. Scintigráfiai lelet: Közepes mértékben megnagyobbodott pm. Izotópeloszlás aprógócosan inhomogén. Bal lebeny alsó pólusában lateralisan kis körülirt fokozott aktivitásfelvételű terület ábrázolódott. Jobb lebeny alsó pólusában és a bal lebeny alsó harmadában medialisan nem körülírt jelleggel csökkentebb izotópfelvétel detectálható.
Vélemény: Struma diffusa et nodosa. Bal oldalon kis fokozott működésű göb az alsó pólusban.
Jav: jód kerülése. Gyógyszert nem kell szednie pm-re.
Szeretném megkérdezni, miért nem kapok rá gyógyszert? A tüneteire szedek ötfajta gyógyszert évek óta, de nem érzem, hogy valamivel jobb lenne.
Köszönettel!

pajzsmirigy-betegségek | Az Orvos válaszol - Dr. Petrányi Gyula 2009 ;14(májusi)   InforMed | Petrányi, Gy.
Tünetei nem biztos, hogy összefüggésben állnak a pajzsmirigy-göbösséggel, és egyetlen TSH érték alapján nem lehet kimondani, hogy van-e szükség gyógyszeres kezelésre emiatt (a göbösséget csak ultrahanggal követni kell időnként, de ha a tiroxin elválasztás fokozott, akkor azt gyógyszeresen lehet visszaszorítani). Ismételt TSH, szabad T3 és szabad T4 vizsgálatot javaslok, ami választ ad a kérdésre. Panaszai eredhetnek még vashiánytól, változó kori zavaroktól, gerinc-meszesedéstől, és még ki tudja, mitől (látatlanban nehéz nyilatkozni).

Kapcsolódó cikkek a Pajzsmirigy-betegségek rovatban olvashatók.

2009-05-28 00:09:01
| pajzsmirigy-betegségek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop