Megmaradhat az embrió?

Kérdés:  Június 18-án volt az utolsó menstruációm első napja. Július 28-án voltam ultrahangvizsgálaton, ahol egy 0,8 cm-es petezsák, és benne a szikhólyag látszódott. Augusztus 11-én újra voltam UH-vizsgálaton, ahol 1,8 cm-es petezsák volt látható, szikhólyaggal, és benne 3 mm-es (ülő) embrióval, de nem volt szívhang.
Az orvosom egy hét múlva ismét megnézi az embriót, és azt mondta, ha nem lesz szívhang akkor sem, akkor műtétet javasol.
Rettenetesen aggódok. Ön szerint, is van okom félni, vagy előfordulhat, hogy korábbi a terhességem, mint azt hisszük, és ezért kisebbek a méreteim az elvártnál? Az lehetséges, hogy a szikhólyag már a 4. héten kimutatható? Mindenhol azt olvasom, hogy a szikhólyag csak az 5. héten látható, a 6. héten pedig már 3 mm-es az embrió. A szikhólyag megjelenéséhez képest nekem 2 hét telt el, és csak most 3 mm-es az embrió, ezért is aggódom nagyon.
Válaszát előre is köszönöm!

| terhesség
| Papp, Z.; Az Orvos válaszol - Prof. Dr. Papp Zoltán 2011 ;16(szeptemberi)   InforMed

Válasz:  Nehéz egyértelmű választ adnom. Nem tudom ciklusainak hosszát. 28 napos ciklus esetén nagy valószínűséggel kellett volna látni embrionális életjelenséget az augusztus 11-i vizsgálat során. A terhesség kora azonban - figyelembe véve a petesejt és a hímivarsejt élettartamát - napokkal eltérhet attól, amit Ön valószínűsít, és a korai időszakban minden napnak jelentősége van az embrió fejlődésének szempontjából. A szikhólyag kimutathatósága fentiek értelmében ugyancsak bizonytalan, és azt jelentősen befolyásolja a vizsgálat során használt készülék felbontóképessége is.

Kapcsolódó cikkek a Terhesség, szülés rovatban olvashatók.

2011-09-20 22:37:16
| terhesség

Web Design & Development Prowebshop