PCOS - 19 éves lányom

Kérdés: Lányom 19 éves - PCOS. Nem szedi még a Metformint, de diétával és nagyon sok mozgással 25 kg-ot fogyott, és fél éve 21 napos ciklusokban menstruál. Menstruációja kevés ugyan, de annak örülünk, hogy már rendszeres. Éhgyomri inzulinja 8,4, 120 perces terheléses inzulinja 29,5. A cukra jó.
A legnagyobb problémája most, hogy szőrösödik az arca. Egész életében szőrösödni fog, vagy a Metformin segítene rajta? Miért van az, hogy vannak PCOS-ok, akik nem szőrösödnek? A lányomnak születése óta pelyhes szakáll van az arcán, akkor már lehetett tudni, hogy PCOS? Egész életében szednie kell a Metformint, vagy ha a tünetei (szőrösödés, menstruáció) enyhülnek, abbahagyhatja? Mi a legkisebb adag a Metforminból, ami már segíthet? Metformintól hullhat a haja? Volt már egy hajhullási rohamunk, de megállítottuk, és most nő vissza, persze nem olyan dús, mint volt. Milyen időközönként kell a terheléses inzulinvizsgálatot megcsináltatni? Mit javasol fogamzásgátlás terén?
Köszönettel!

| Az Orvos válaszol - Dr. Petrányi Gyula 2008 ;13(márciusi)   InforMed | Petrányi, Gy.
Olvasgassák a www.pco-syindroma.hu oldalt, ahol a legrészletesebb információt találja. A kezelés eredményességét nem a laboratóriumi vizsgálatok ismételgetésével, hanem a tünetek javulásával kell lemérni. 21 napos ciklus nem normális.
A metformin kezelést érdemes a diétával és a testmozgással együtt alkalmazni a jobb eredmények érdekében. Ha már normalizálta a testsúlyát metformin kezelés mellett, és még mindig nem javul a szőrösödés, akkor részben a diagnózist kellhet revideálni, ill. kiegészítő kezelést kell kapnia. Krónikus betegség, krónikus kezelést igényel. A hajhullás a PCOS tünete (is), a metformin ezen csak javíthat. Ha nem túlsúlyos, és más módon nem akar védekezni, akkor a Diane 35 adható fogamzásgátlóként (a meglevő kezelés mellé, nem helyette!).
2008-03-11 07:19:46
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop