PCOS, menstruációs probléma

Kérdés: A PCOS honlapon találtam rá az Ön által összeállított PCOS-előadásra, amely hosszú évek óta az egyetlen olyan összeállítás, amely egyértelmű képet mutat erről a betegségről, vagy állapotról. Ezután bátorodtam fel, hogy Öntől kérjek segítséget.
4 évvel ezelőtt kezdődtek a problémáim, a Meliane nevű fogamzásgátló abbahagyása után. Menzeszem rendszeres volt, minden hónapban nagyjából 33 napos ciklusaim voltak, csak sajnos nagyon kevés vérzéssel jártak, illetve nem vérzéssel, csak barna folyással - ez volt az ok, amiért először felkerestem egy nőgyógyász szakorvost. Aki aztán elküldött egy hüvelyi ultrahangos kivizsgálásra - a leleten 3 betű állt: PCO, mindkét ováriumra vonatkoztatva.
Akkor azt hittem, hogy akkor minden rendben van, mivel semmi tájékoztatást nem kaptam. Természetesen aztán, utána néztem kíváncsiságból az interneten, hogy mit is takar a PCO. Teljes volt a döbbenet, mondanom sem kell. Nem értettem, hogy miért így kell megtudnom, mi is a bajom. A tünetek, amiket írtak róla a neten, nekem is ismerősek voltak, ha nem is mind, de akadt néhány: túlsúly (a mindig 50 kg röpke idő alatt 67 kg lett, hozzáteszem 157 cm vagyok), illetve a menstruációs problémák, meg a hirtelen rám törő farkaséhség. De semmi kezelést nem kaptam, kivéve a Duphaston nevű gyógyszert, ebből 3 kúrát, míg végül a bőrgyógyászaton kötöttem ki hatalmas kiütések miatt.
Utána elhatároztam, hogy le kell fogynom, ez sikerült is, újra 53 kg lettem. Visszatért a rendesnek nevezhető menstruációm, bő vérzésekkel, csak kegyetlen, olykor, akár hányással járó görcsökkel. Utána emiatt kerestem fel újra egy szakorvost, mert szerettem volna egy komplett kivizsgálást. Ő megvizsgált ultrahanggal, és csodák-csodája a petefészkeim üresek voltak, azt mondta, egy kisebb tüsző volt csak fellelhető az egyikben.
Aztán most már lassan fél éve, egy újabb probléma a menstruációmmal, normál 4 nap a vérzés, majd elmúlik 2 napra, majd másfél hétig enyhén, eleinte csak véres-nyákos folyás, utána vérzés következik, társul ezek mellé a petefészkek görcsös fájdalma. Újra felkerestem egy orvost, aki megvizsgált hüvelyi ultrahanggal, bal petefészek csokoládéciszta 27 mm, jobb petefészek számos 6 mm ciszta, megnagyobbodott petefészek. Ez a doktor Provera 10 mg tablettát írt fel nekem, majd egy hónap múlva egy teljes ciklus alatti kivizsgálást, vérvételekkel. Jelenleg a Provera szedését 3 nap után nem tudom abbahagyjam-e, kiütések jelentkeztek, illetve hányingerrel járó jobb oldali petefeszek-fájdalom.
Tudna nekem valamit mondani, miért jelentkeztek ezek a tünetek? A Provera az oka? Én jelenleg külföldön dolgozom, van valami esélyem arra, hogy 3 hét alatt kiderüljön mi áll a menstruációs problémáim hátterében?
Köszönöm szépen válaszát előre is!

PCOS | Az Orvos válaszol - Dr. Petrányi Gyula 2009 ;14(áprilisi)   InforMed | Petrányi, Gy.
Olvassa el naprakész saját honlapomat is, https://polycystov.extra.hu, és közben tisztázza a nőgyógyásszal a Provera esetleges allergizáló hatásának kérdését. Kivizsgálásnak egyébként belgyógyász-endokrinológust ajánlok, a nőgyógyászati hozzáállást már ismeri.

Kapcsolódó cikkek a Petefészek ciszták, policisztás ovárium szindróma rovatban olvashatók.

2009-04-20 14:21:06
| PCOS
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop