Ájulás, kapor-tea

Kérdés:  Vasárnap Istentisztelet közben elájult édesanyám. Mások elmondása szerint nagyon csúnyán nézett a szemével, amikor kinyitotta, nagyon nehezen tért magához. Kapor-teát ivott, mivel azt mondták, jót tesz a szívnek.
A szíve nagyon fáradt, volt orvosnál is és sok pihenést ajánlottak neki. Állandó vérnyomás ingadozással küszködik. Vérnyomáscsökkentőket szed, amiket felírtak, de mindezek ellenére nagyon rövid idő alatt felszökik a vérnyomása. Amióta volt ez az ájulása azóta állandó fejfájása van.
A kapor-tea leviszi a vércukorszintet? Mit ajánlana neki a továbbiakban?
Mielőbbi válaszát köszönöm!

| szívelégtelenség
| Perjés, Y.; Az Orvos válaszol - Perjés Yvette 2009 ;14(novemberi)   InforMed

Válasz:  A magas vérnyomás gyógyszeres kezelése mellett, alapvető az életmódbeli és a táplálkozási szokások megváltoztatása. A legfontosabbak a súlyfelesleg leadása, a dohányzás megszüntetése, az alkohol- és a kávéfogyasztás elkerülése. Az ételek nátriumtartalmának csökkentése, azaz a sófogyasztás korlátozása.
Lényeges viszont a kálium-, kalcium- és magnézium-bevitel növelése. A magas vérnyomás betegségben szenvedők magnézium vérszintje alacsonyabb, mint az egészséges embereké, ráadásul a magnéziumhiányos állapotban fokozódik a stressz iránti érzékenység is. A fokozott magnézium-bevitel kismértékben csökkenti a vérnyomást.
Fontos továbbá a rendszeres testmozgás: séta, úszás, kerékpározás, természetesen orvosi ellenőrzés mellett, mert a hirtelen nagy igénybevétel a pulzusszám kóros emelkedéséhez vezethet. Stressz okozta feszültség csökkentése szintén jó hatású a hipertónia kezelésében. Ezt egyéni tréninggel, esetleg pszichoterápiás kezeléssel, egyes meditációs gyakorlatok megtanulásával lehet elérni.
Az orvos által felírt gyógyszerek használata mellett elővigyázatosságot igényel, a gyógynövények - kiegészítő (nem helyettesítő) - használata. A vérnyomást csökkentő hatású egyik legfontosabb gyógynövényünk a fehér fagyöngy (Viscum album L.) A vérnyomáscsökkentés mellett gátolja az erek meszesedését, erősíti az immunrendszert. A galagonya virága (Crataegus oxyacantha L.) a szervezetben lévő felesleges víz kihajtásával, a szív koszorúereinek tágításával - az erekben keringő vér plazmatérfogatát csökkentve - megkönnyíti a szív munkáját. Feszültséget old, lassítja a gyors szívverést. Mindkettő adagolása fokozott odafigyelést igényel!
Említésre méltó még a csalánlevél (Urtica dioica L.) a vízhajtó hatása, valamint C-, B-, K- és U-vitamin, A-provitamin, vas (Fe), a magnézium (Mg), magas a réz (Cu) és cink (Zn) tartalma miatt.

Kapcsolódó cikkek a Szív és érbetegségek rovatban olvashatók.

2009-11-22 15:19:21
| szívelégtelenség
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop