Köszvény - húsok, zöldségek előfőzése

Kérdés:  Sok helyen olvastam arról, hogy ha a magas purintartalmú húsokat és zöldségféléket előfőzzük, majd a főzővizet kiöntjük, és csak ezután főzöm tovább, akkor a purintartalmuk jelentősen csökken.
Mennyi ideig kell előfőzni a húsukat és zöldségeket, hogy csökkenjen a purintartalmuk?

| köszvény, diéta
| Perjés, Y.; Az Orvos válaszol - Perjés Yvette 2009 ;14(novemberi)   InforMed

Válasz:  A magas purintartalmú nyersanyagok purintartalma csökkenthető előfőzéssel. A húsféléket ajánlatos előfőzni további elkészítés előtt, illetve főve különféle mártásokkal tálalni. Mindenképpen érdemes olyan ételeket készíteni, amikor a főzővíz elöntésével csökkenthető a purintartalom - pl. sűrített főzelék helyett vízben főtt zöldköret, vagy hüvelyesféléből lehet különféle változatosan fűszerezett pástétomokat, vagy salátafélét készíteni - ecetes-olajos-fűszeres páclével, vagy paradicsomosan, esetleg tésztával kombinálva - a hagyományos ételek helyett, amikor benne marad a főzővízben a kioldódott purin.
Semmiképpen nem ajánlott olyan ételeket fogyasztani, amelyeket a húsfélékből kifőtt ízanyagok tesznek ízletessé, mint pl. erőleves, húsleves, kocsonya.

Kapcsolódó cikkek a Diéta betegségekben rovatban olvashatók.

2009-12-09 15:56:04
| köszvény, diéta