Hízás, térdprobléma - Nincs pontos diagnózis

Kérdés:  24 éves lány vagyok, december végén erős fájdalmaim voltak mindkét térdemben, majd a térd hajlatában (hátul) csomók jelentkeztek. Több orvosnál is voltam. Ekográfon nem találtak semmi rendellenességet, így más orvoshoz is elküldtek, aki felírta a Diprophos injekciót, mert a térd gócai vannak megdagadva, és ezt a mindennapi állás okozza (de nem a térdbe adták be, hanem farba).
Ez teljesen felborította a hormonháztartásom, hízni kezdtem (15 kg), a fájdalmak viszont megszűntek. Endokrinológusnál is voltam, de ott sem találtak semmi rendellenességet, a Cortizol szintem egy picit magas volt 5,4, de ez azzal is magyarázható, hogy a reggeli órákban volt a vérvétel. A lábam tele lett cellulitisszel, ezt a hirtelen hízás okozta, viszont fogytam már 6 kg. Balneológián is voltam, de mindenki azt mondja, ez a hirtelen súlyemelkedéstől van, vagyis csak a cellulitára térnek ki, és hogy a csomók azok zsírcsomók, és hogy kíméljem magam, polcoljam magasra a lábam, kenegessem krémmel cellulita ellen, és ha fájdalmaim vannak, használjak Diclofenac vagy Fastum gélt.
Viszont nagyon zavar ez az egész állapot, nem hagy nyugodni. Mitől kezdődött? Miért voltak a fájdalmak és a zsícsomók? Nem hinném, hogy ez csak a hízásnak köszönhető, a zsírcsomók ugyanúgy megvannak és már a térdem körül is van, mintha csak terjedne és egyre több kis csomó jelentkezne. Mit lehetne még tenni, mert nagyon zavaró ez az egész. Mi lesz, ha kisbabát fogok várni, a lábam hogyan bírja ki?
Előre is köszönöm!

| elhízás, túlsúly, túlsúly
| Petrányi, Gy.; Az Orvos válaszol - Dr. Petrányi Gyula 2009 ;14(júliusi)   InforMed

Válasz:  Már hogyne lenne megoldás. Persze, nem mindent másoktól kell várni, mert a fogyás kérdése a gyakorlatban csakis Önön múlik. A hízást nem az injekciók okozták, a test a szájon bemenő, nem csak tiszta vizet tartalmazó, szervezete számára szükségtelen kalória-beviteltől van (többet eszik, mint amennyit az alacsony testsúly megtartásához kéne, l. energiamegmaradás törvénye). Ennek belátása nélkül elveszett. Tehát, életmód-változtatással fogynia kell (tanulmányozza az alacsony kalóriabevitelű, alacsony glikémiás indexű étrendet).
Fokoznia kell a fizikai aktivitását is az energialeadás növelése érdekében. A térdhajlatban néha ciszták bújnak elő a térízületből, ennek nincs igazán jó megoldása, gyógyszeres kezelése sincs. A kenőcsök, és különösen a fájdalomcsillapító-gyulladáscsökkentő tartalmúak értelmetlenek.
Amit cellulitisznek nevez(nek) tévesen, nem gyulladás, hanem a bőr elhájasodása. Látott már hízott libacombot? Ugyanaz. Azt is tudnia kell, hogy a túlsúly a teherbeesést is nehezíti, és a terhesség rendes kihordását, a magzat egészségét is veszélyezteti.

Kapcsolódó cikkek az Elhízás, fogyókúra rovatban olvashatók.

2009-07-13 21:43:54
| elhízás, túlsúly
hirdetés