Fogamzásgátló, szedhetem?

Kérdés:  2006. szeptembere óta Yasminelle fogamzásgátló tablettát szedek. Eddig nem tapasztaltam mellékhatást, illetve nem fogytam, és nem híztam tőle. 24 éves vagyok, túlsúllyal rendelkezem. 2008. áprilisától magas vérnyomásra Bisoprololból (5 mg) reggel fél tablettát, Tritaceból (2,5 mg) este fél tablettát szedek. Ugyanekkor egy hasi ultrahang során a következő nőgyógyászati vonatkozásút írták: "Uterus a kismedence kp. vonalában anteflexioban helyezkedik el, endometriuma keskeny. Az uterus fundusa mellett dorsalisan jobb oldalt, tőle el nem különülő 21 mm átm. solid struktúra vizualható." Ezután nőgyógyászati ultrahangra is sorkerült, ott is megállapították azt, amit fent írtam, majd két nőgyógyásznál is jártam, egyikőjük határozottam nem javasolta a fogamzásgátló szedését, a másik orvos viszont azt mondta (manuális vizsgálat után, illetve a leletek tükrében), hogy szedhetem a fogamzásgátlót.
Most (2009. június 25.) egy másik probléma miatt megröntgeneztek, és ezt írták: "A méhárnyék és a petefészkek kifejezetten megnagyobbodtak", illetve a manuális nőgyógyászati vizsgálat után ezt: "Obes alkat. rendes nagy antefl. uterus sejthető az obes hasfalon át, szabad környezet."
A vizsgáló nőgyógyász, akinél eddig még nem jártam, szintén nem javasolja a fogamzásgátlót.
Mivel nem egyöntetű az orvosok álláspontja, szedhetek fogamzásgátlót, vagy nem? Ha nem, miért és milyen másik biztonságos fogamzásgátlási módszert ajánlana Ön, az óvszeren kívül, mert azt csakis abszolút a legvégső esetben szeretném alkalmazni. Még nem szültem, terhesség megszakításom sem volt és a közeljövőben (4-6 év) biztosan nem szeretnék gyereket. Kapcsolatban élek, rendszeres nemi élettel és nem szeretnék havonta azon aggódni, hogy terhes vagyok-e.
Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!

| fogamzásgátlás
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2009 ;14(júniusi)   InforMed

Válasz:  Ne népszavazást tartson, hanem válasszon valakit, akiben megbízik, s annak fogadja el a véleményét.
A leírt elváltozást látnom kellene, de teljesen ártalmatlannak tűnik.
A tabletta álterhességet okoz, és jóval kisebb a kockázata, mint az igazi terhességnek. Azt is mondták, hogy a jóval nagyobb terhelést jelentő igazi terhesség is javasolt? Azt elfelejtették?
Nyugodtan szedje a tablettát, mert az abortusznak akár méheltávolítás is lehet a következménye. Ne kockáztasson!
Más: a vérnyomása viszont indokolttá teszi, hogy amint lehet, szüljön!
Bővebb felvilágosításért olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a tablettáról írottakat.
Ha megkeres, szívesen segítek, rendelőim címe és telefonom a honlapomon található.
Üdvözlettel: dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Fogamzásgátlás, abortusz rovatban olvashatók.

2009-07-13 21:23:08
| fogamzásgátlás
hirdetés