Üres petezsák

Kérdés:  Sajnos én mindig bonyolult eset vagyok, ami most történt velem szintén ezt bizonyítja.
Szeptember 7-én volt az utolsó menzesz első napja. Október 5-én kellett volna megjönnie, de kimaradt (aminek nagyon örültünk). Október 2-án nagyon görcsölt a hasaljam, ezért ügyeletre mentem, onnan a sürgősségi - colica?, méhen kívűli terhesség? A sürgősségin megvizsgáltak, vesekőre gyanakodtak. Hasi UH natív, hasi RTG, vérvétel és megfigyelés. Természetesen minden lelet negatív volt, a görcs magától megszűnt. Viszont október 5-én nem jött a menzesz.
Nagyon féltem, hogy terhes vagyok, mert RTG készült, és az tudom, hogy nem jó a picinek. Nagyon sírtam, mire ismét átnéztem a papírokat láttam, hogy néztek HCG-t, ami 0,1 volt. Szóval nem voltam akkor még terhes.
Október 12-én majd 13-án csináltam tesztet, ami pozitív lett. Úgy gondoltam, majd következőhéten felkeresem a nőgyógyászt, de sajnos 19-én egy húzós műszak végén barnás váladék, majd otthon véreztem. Irány az nőgyógyászati ügyelet. Ott megvizsgáltak valami százéves UH-al. Két petezsákot látott a doktornő, csak azt nem tudta eldönteni, méhen belül vagy kívül van. Bent kellett maradnom. Következő nap vérvétel, TVS. Azt hittem, minden kiderül, de tévedtem. Láttak egy 6x5 mm-es petezsákot, ami üres, felette 12x10-es haematómát láttak, ami veszélyes a picire.
Feküdni, Magne B6, Rutascorbin. Éhgyomorra maradjak, mert tuti nem él, ezért el kell venni. HCG 5322, kaptam két nap haladékot.
Két nap múlva szintén TVS, HCG eredmény 8x9 mm-es petezsák, ami üres, haematóma nincs. Ami a lényeg, maradjak éhgyomorra az UH lelet után, mert tuti nem él a terhesség, ezért meg kell szakítani. Lelkileg roncs vagyok, a véreredmény dél körül kész volt: HCG 7762. Erre senki nem számított. Bár közölték velem, ha lesz is valami fejlődés, úgy sem lesz egészséges a baba. Ez már nekem sok, még mindig ott a méhen kívüli terhesség esélye, ezért a háromnapos hétvégét bent kell töltenem, mert bármi lehet.
Alig vártam a hétfőt, azt mondtam, ma már eldől és vége, de tévedtem, ismét éhgyomorra maradtam TVS 11x12 mm-es üres petezsák és a jobb ov-ban 9x9 mm-es echoszegény képlet, duglasban kevés szabad folyadék.
Jött a vizit, kérték, ne is egyek, mert jön a nagyvizit, és biztos a műtét. Teljesen padlón voltam, jön az orvos, megnézi a három UH-eredményt és azt kérdezte, pontosan mennyi idős lehetek? Én elmondtam, elvileg 7 hét, de ha október 2-án negatív HCG volt 3-án voltunk együtt, lehet az a teherbeesés időpontja? Azt mondta, menjek haza, 2 hét múlva jöjjek vissza, utána többet tudunk.
Üröm az örömben az, hogy még nem volt meg a véreredmény és ha az csökken, akkor miért várjak két hetet? Délután megjött az eredmény 18064, ez hihetetlen. Most van 2 hetem és rettegek.
Mi lesz Ön szerint? Van még remény, hogy a kis házikóba beköltözzön a kis lakó? Én lelkileg ki vagyok, szeretném átaludni ezt a 2 hetet. Nagyon szeretnénk a picikét!
Köszönöm a türelmét és a válaszát előre is!

| terhesség, terhesgondozás
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2009 ;14(októberi)   InforMed

Válasz:  A HCG emelkedés jó jel. Sajnos sokszor nagyon nehéz a várandós állapotot kimutatni, azt meg, hogy a baba él-e, vagy csak petezsák van, még nehezebb. Az elhalt babát sajnos fertőzésveszély miatt el kell távolítani. Ön nyilván nem egy nagyvárosban lakik, hanem a kórháztól távol, azért félnek kiengedni messzebbre, nehogy baj legyen, és a mentőre várni kelljen.
Sok izgalma volt, de úgy látszik, lassan minden jóra fordul!
Az ósdi UH készülék miatt ne a kórházra haragudjon, nem a doktorok kártyázták el a fenntartási költséget, amiből újat kellene venni.
Bővebb felvilágosításért olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a magzati UH-vizsgálatokról írottakat.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Terhesség rovatban olvashatók.

2009-11-08 18:16:08
| terhesség, terhesgondozás

Szex a terhesség alatt

Vannak nők, akiknek a szex az utolsó, ami eszükbe jut, amikor babát várnak, mert hányingerük van, fáradtak. Mások mintha ekkor teljesednének ki.


Miért híznak meg sokan szülés után?

Bár sokan magát a terhességet okolják a nők szülés utáni testsúlygyarapodásáért, sőt elhízásáért is, a Michigan-i Egyetem kutatóinak tanulmány szerint a fő ok valószínűleg a gyermekneveléssel járó életforma és az életkor.


Gyógyszerszedés terhességben: antidepresszánsok

Fokozza a fejlődési rendellenességek kockázatát, ha a terhes nő antidepresszánsokat szed a terhesség első trimeszterében – állapították meg a Montreal-i Egyetem kutatói. Tanulmányuk a British Medical Journal című orvosi folyóiratban jelent meg.


Vizsgálatok babaváráskor - orvoshoz mikor, miért?

A leendő anyuka és a baba egészsége érdekében is célszerű bizonyos orvosi vizsgálatokon részt venni. Ennek - ajánlott - menetrendjét osztjuk meg Olvasóinkkal…


Urológiai panaszok terhességben

A veséket és a húgyutakat érintő változások terhesség alatt normálisak. A terhesség alatt észlelhető átmeneti urológiai elváltozások oka egyszerűen a magzat "térfoglalása".


Web Design & Development Prowebshop