Polip, thrombocita, küret?

Kérdés:  A héten vérvételen vettem reszt - ugyanis pajzsmirigy-alulműködésem van, így 3-6 havonta megnézetem. A TSH-eredményeim még nem érkeztek meg, de a vérképemben két eltérés is látható: transzferrin 3,9, trombocyta pedig 406. A vérvétel napján egyébként nőgyógyászati rákszűrésen is részt vettem. A kenet eredménye kb. 2 hét múlva lesz kész.
Azt már tudom, hogy az onkológus észrevette: "ép hám nyakcsatornából kb. 1 cm-es vékony polypus lóg ki." Javasolta, távolíttassam el.
Lehet a két eltérő véreredményemnek köze ehhez a poliphoz? A polippal kapcsolatban az onkológus annyit mondott, egy egyszerű beavatkozásra számítsak, fájdalommentesre. Azóta azonban utána néztem, és van, aki azt mondja, csak letekerik ezt a polipot, de van, aki szerint utána ki is kaparnak. A harmadik variáció az volt, hogy attól függ, hogy hol helyezkedik el maga a polip.
Mondjuk, persze, én abban reménykedem, hogy megúszom a kaparást. (A szűrést végző orvost még nem kérdeztem meg ez ügyben, mert nem szeretném addig zaklatni, amíg a kenet eredménye meg nem érkezik. Ez sajna, 2 hét, én viszont kicsit felek.)
39 éves nő vagyok, egészségesen táplálkozom, rendszeresen sportolok (napi szinten 1 óra otthon), Merz Spezial női vitamint szedek, nem dohányzom, gyermekem nincs.

| méh, daganat, polip
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2009 ;14(novemberi)   InforMed

Válasz:  A vitaminoknak, stb. semmi köze a polyphoz!
Nyilván a neten laikus zseniktől kért tanácsot, mert az orvosi álláspont egyértelmű: a polyp eltávolítás kapcsán mindig egészségügyi kaparást is kell végezni, a méhtestrák kizárására.
A polypok (=nyálkahártya burjánzás) hajlamosak az elrákosodásra. Ez a környezetükben is lehetséges, és a ményakrák szűrés ezt 100%-os biztonsággal nem zárja ki. A páciens élete múlik a korai felfedezésen. A méhtestrák hál\' Istennek ritka, de nem szabad kockáztatni.
Ha megkeres, szívesen segítek, rendelőim címe és telefonom a honlapomon található.
Üdvözlettel: dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Női nemi szervek daganatai rovatban olvashatók.

2009-11-08 18:28:39
| méh, daganat, polip
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop