Császár utáni szülés - Megint császár?

Kérdés:  35 éves, 34 hetes kismama vagyok, hét éve normálisan lezajló terhesség, de a vajúdás során kialakuló téraránytalanság miatt került sor császárra, nagyméretű újszülöttel (3850g 55 cm). Ismeretesek számomra az alapelvek: műtéti kockázatok (szepszis, véralvadás stb.). Olvastam az újabb szülés kockázatáról is, pl. hegszétválás, amely nem gyakori, de annál súlyosabb esemény. Mind a magzat és az anyai részről egészséges eddig a várandóság.
A baba nem kicsi, 88-as bpd-vel, fejfekvéses. A heg régi. Más hasi műtét nem volt. Indikáció nincs a műtétre. A téraránytalanság ténye csak vajúdás során állapítható meg. Az orvosom szülésről beszél, de én nagyon félek az újbóli "végigcsinálom a vajúdást" (még oxitocint sem kaphatok) és irány a műtő lehetőségétől. Féltem a babát az oxigénhiánytól stb.
Van jogom kérni az újbóli császármetszést? Hogyan végzik a hegvastagság vizsgálatot? Ez protokoll? Esetleges túlhordásnál ugye nem szabad beindítani a szülést ilyen esetben?
Köszönöm a véleményét!

| terhesség, szülés, császármetszés
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2009 ;14(decemberi)   InforMed

Válasz:  Én a 42 év alatt számtalan mamánál vezettem szülést előrement császár után. A legtöbb 9 (!) baba volt. A hüvelyi szüléstől ne féljen, az egy nőnél épp olyan élettevékenység, mint az evés vagy az alvás, az nem betegség, amit operálni kell.
Mindenki azt mondta, hogy a hüvelyi szülés egy óriási élmény volt, egész más, mint egy hasműtét. Ön is és én is így születtünk!
A hegszétválás nagyon ritka, ne tartson tőle! Mindig az első baba a legnagyobb, utána kisebbek következnek. Ma túl sok a császár, részben a magukat betegnek érző kismamák követelésére, részben a sok feljelentés miatt, kevésbé kockázatos az orvosoknak.
Oxytocint is lehet adni, hisz azt a mamák szervezete is termeli, az csinálja a méhösszehúzódásokat élettanilag is. Az infúzióval csak rásegítenek.
Olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a várandósságról írottakat.
Ha megkeres, szívesen segítek, rendelőim címe és telefonom a honlapomon található.
Üdvözlettel: dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Terhesség, Szülés rovatban olvashatók.

2009-12-22 23:36:13
| terhesség, szülés, császármetszés
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop