Terhesség, végbélfájdalom

Kérdés:  29 éves vagyok. Kis kamaszkoromtól colitis ulcerosával kezeltek, de 4-5 éve nem szedek gyógyszert, mert mindig negatívak lettek az eredményeim, és bár sokszor van hasmenésem, görcsök, IBS-nek, illetve keményítő-intolarenciának diagnosztizálták a tüneteimet.
A menstruációk idején mindig sokszor előfordult, hogy a hasi görcsök mellett nagyon fájt a végbelem is, de semmilyen nőgyógyászati elváltozást nem találtak nálam, és idővel a panaszaim is ritkábbak - enyhébbek lettek.
Most 8 hetes terhes vagyok. A terhességem kezdetén (a menstruációs időben) ismét előjött ez a végbélfájdalom és egy hétig véreset székeltem (nincs székrekedésem, és külső tünet sincs). Mivel az orvos szabadságon volt, ezért saját ötletként MASTU kúpot használtam, amitől, vagy magától 3 nap alatt elmúltak a tünetek. Ezután derült ki, hogy terhes vagyok.
Elmentem nőgyógyászhoz, az ultrahang szerint a baba (még nem sok látszott belőle) jó helyen van, menjek vissza majd a 12. héten. Sajnos az ünnepek alatt visszajött az erős végbélfájdalmam és azóta sem akar elmúlni.
A belgyógyásztól csak 2 hét múlva kaptam időpontot. Mivel régebben is gyakran fájt a végbelem a menstruációk ideje alatt, aggódom, hogy nehogy összefüggésben legyen ez a terhességemmel. Sőt, úgy tudom, egy esetlegesen fellángoló colitis is rosszat tehet a babának. Szedni nem merek semmit.
Esetleg a hátrahajló méhem okozhatja ezt, vagy valami komolyabbra kéne gyanakodnom és alaposabb kivizsgálást kérnem? Megvárjam a még 4 hetet, vagy menjek vissza a nőgyógyászhoz?
Előre is nagyon köszönöm válaszát!

| terhesség, gyógyszerszedés, Colitis
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2010 ;15(januári)   InforMed

Válasz:  Menjen el másik gasztroenterológushoz! Ne szenvedjen 2 hétig.
A Mastu kúpot kismamák is használhatják, nem fokozza a fejlődési rendellenesség kockázatot, térjen vissza hozzá, mert így pokol az élete és nem tud a babának örülni.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Gyógyszerszedés és terhesség rovatban olvashatók.

2010-01-22 16:08:31
| terhesség, gyógyszerszedés, colitis
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop