Hüvelygomba, NuvaRing

Kérdés:  27 éves vagyok, régen Tri-Regolt szedtem, de folyamatosan gombás fertőzést kaptam. 3 éve abbahagytam, azóta semmi problémám nem volt. Férjemmel kb. 2-3 év múlva szeretnénk gyereket, ezért - megunva a megszakításos védekezési módszert - arra gondoltunk, kipróbáljuk a hüvelygyűrűt. Január 4-én voltam orvosnál, méhnyakrák-szűrésen és felírt nekem egy NuvaRing hüvelygyűrűt. Mondta, hogy a menstruációm 2. napján kezdjem el.
Közben január 10-e körül (még a menstruáció előtt) észrevettük, hogy kellemetlen szagú a folyásom. Akkor azt hittem, csak a menstruáció miatt. Majd 13-án azt vettem észre, hogy a jobb mellemből enyhe nyomásra valami fehér váladék jön, csak egy csepp, nem sok. Ez azóta is előfordul. Voltam vele orvosnál, azt mondták, teljesen normális, hormonváltozás miatt előfordul. 15-én megjött a menstruációm, viszont nem a szokásos módon. Eddig mindig az első napon nagyon görcsölt a hasam és erős volt a vérzésem, most pedig az erős vérzés elmaradt. Ettől függetlenül második nap elkezdtem a hüvelygyűrűt használni, viszont így a menstruációm 6 nap helyett 8 lett és azóta is sötétbarna folyásom van, gyenge alhasi fájdalommal és a melleim ugyanúgy feszülnek, mint menstruáció előtt.
Felkerestem a nőgyógyászt ezzel a problémával is, megvizsgált és azt mondta, semmit nem talált, ettől függetlenül azért felír egy Mycosyst-Gyno tablettát. Most a kellemetlen szag eltűnt, viszont a barna folyás, az alhasi fájdalom és a mellfeszülés megmaradt.
Folytassam egyáltalán a hüvelygyűrű használatát? Megszűnnek a panaszok pár hónap után? Ha Ön szerint folytathatom ezt a fogamzásgátlót, akkor mit tudok tenni a gombás fertőzések megelőzése érdekében?

| fogamzásgátló
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2010 ;15(februári)   InforMed

Válasz:  Sajnos a gyűrűt rengetegen szidják, azért amit Ön is tapasztalt. Mielőbb át kell térnie a tablettára.
Bővebb felvilágosításért olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a tablettáról írottakat.
Ha megkeres, szívesen segítek, rendelőim címe és telefonom a honlapomon található.
Üdvözlettel: dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Fogamzásgátlás, abortusz rovatban olvashatók.

2010-02-09 23:14:22
| fogamzásgátló

A fogamzásgátló pirulák enyhítik a menstruációs fájdalmakat

Egy kivételesen hosszútávú követéses vizsgálat alátámasztja, hogy a menstruációs fájdalmak ellen is használnak a fogamzásgátló pirulák - írták a Göteborgi Egyetem kutatói, akik tanulmányukat a Human Reproduction című szakfolyóiratban közölték.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tabletta védő hatását?


Muszáj-e menstruálni?

Manapság annyi minden már választható, miért épp a havi vérzés legyen „kötelező”? Sokféle tabletta és más módszer áll rendelkezésre a nők számára, hogy szabályozzák, vagy akár el is hagyják ezt a rendszeres kellemetlenséget.


A bőr és a fogamzásgátlók

Amikor megjelentek az „antibébi” tabletták, olyan változásokat indítottak el, amelyeknek talán ma sem látjuk át minden következményét. Szinte teljesen szétvált a szerelmi élet és az utódnemzés, ami alapvetően változtatott meg társadalmi szokásokat, sőt, sokak erkölcsi felfogását is – ami kevés más gyógyszerről mondható el.


A trombózis valós veszély fogamzásgátlók szedése során

A fogamzásgátló tabletták szedésének sokféle negatív következménye lehet. Ezek egyike a trombózis. Mennyire vagyunk tisztában azzal miről is beszélünk ilyenkor, milyen komoly következményekkel jár, illetve mekkora a kialakulásának tényleges esélye?


Web Design & Development Prowebshop