Vállalhatok második babát?

Kérdés:  31 éves, egy gyerekes anyuka vagyok. Gyerekkoromban volt egy szánkóbalesetem, aminek következtében eltört a farokcsigolyám. 16 éves voltam, amikor megműtöttek, ugyanis 4 cm-re belenőtt a medencémbe így ezt a benőtt csontot leráspolyozták.
21 éves voltam, amikor megszültem a kisfiamat, természetes úton. 2006-ban kiderült, hogy gerincsérvem van a 4-5 csigolyáknál. A műtétbe nem egyeztem bele.
Tavaly óta elég sok problémám van a gerincemmel, így el is mentem orvoshoz, aki megállapította, hogy nem a gerincsérv okozza fájdalmamat, hanem a gyerekkori műtétem. Közölte, hogy azt a csontot nem lett volna szabad eltávolítani, mert most amiatt vannak fájdalmaim. Az MR-vizsgálat azt is kimutatta, hogy a gerincemnél kopás is van. Nagyon el vagyok keseredve, mert félek, hogy a problémáim miatt nem tudnék kihordani még egy babát!
Pár mondatot idéznék az orvosi papíromból: "A betegnél coccygodynia miatt 96-ban farokcsont resectiót végeztek. 2006-ban bal lumboischialgias panaszok hátterében discus herniat diagnosztizáltak."
Vélemény: "Az elkészült RTG és MR-felvételeken az utolsó két szegmentum degenerációja, jobb oldali paramedilais L.V.-S.I. discus hernia ábrázolódott. Mivel jobb ischialgiája nincs a látott kép ellenére sem jön szóba jelenleg discectomia. Derékfájdalmaiért a discus deg., coccygodiniaért a műtét utáni állapot tehető felelőssé.
Várom válaszát!

| terhesség, kockázat
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2010 ;15(februári)   InforMed

Válasz:  Szerintem bátran vállalhatja, a baba nem a gerincét, hanem a medencecsontokat terheli. Nem látok kockázatot. Ez a gerincének nem árt! (Egyébként egyelőre nem akarják operálni a gerince miatt!)
Olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a várandósságról írottakat.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Terhesség - rizikófaktorok rovatban olvashatók.

2010-02-20 21:46:23
| terhesség, kockázat
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop