Fogamzásgátlás, sötétbarna folyás

Kérdés:  27 éves vagyok, tanácsot szeretnék Öntől kérni. A problémám kicsit összetett és voltam orvosnál is, de igazából semmire nem kaptam választ.
Január 4-én voltam orvosnál, a szokásos évi vizsgálat miatt és fogamzásgátlót (NuvaRing hüvelygyűrűt) írattam. (Régebben Tri-Regolt szedtem, aztán amikor a párom kiment külföldre abbahagytam, és 3 évig semmilyen fogamzásgátlót nem szedtem.) Január 10-én észrevettem, hogy a vizeletemnek erősebb szaga van és a hüvelyem is kicsit kellemetlen szagú. Gondoltam, pár nap múlva menstruálok, biztosan azért. Közben 13-án fürdés közben azt vettem észre, hogy a jobb mellemből enyhe nyomásra fehér, tejszerű váladék jön. Nem sok, csak egy kis csepp.
Megijedtem, így 15-én újra elmentem orvoshoz, azt mondták semmi probléma nincs ezzel, lehet hormonváltozás miatt. (Tényleg így van?) Mivel aznap jött meg a menstruációm, a kellemetlen szagot nem említettem. A menstruációm is furcsa volt most. Eddig mindig 6 napig tartott, az első két nap erősebb vérzéssel, most 8 nap volt és nem volt olyan nap, amikor erősebb lett volna a vérzés. A 2. napon elkezdtem a hüvelygyűrűt használni. A kellemetlen szag a menstruáció alatt eltűnt. Aztán ahogy elmúlt a menstruációm, a kellemetlen szagot ismét lehetett érezni és vele együtt sötétbarna folyásom is lett kis alhasi fájdalommal.
Ezért 27-én ismét orvoshoz fordultam, aki nem talált semmit. Ettől függetlenül felírt egy Mycosyst-Gyno tablettát. Most ott tartok, hogy a kellemetlen szag eltűnt, viszont nagyon sötétbarna a folyásom, a mellemből néha még mindig jön egy csepp váladék. A hüvelygyűrűt vasárnap (február 7-én) kell kivennem, de nem tudom merjem-e folytatni egy hét múlva.
Mitől lehetnek ezek? A hüvelygyűrűtől? Bár a kellemetlen szag már a használata előtt kezdődött. Azért is félek folytatni a fogamzásgátlót, mert régen, amíg Tri-Regolt szedtem, havonta-kéthavonta gombás hüvelyfertőzésem volt, de amióta abbahagytam, abban a három évben nem volt semmi problémám. Viszont még 2 évig nem szeretnénk gyereket. Milyen lehetőségeink vannak még a fogamzásgátlásra, ami biztonságos is? Ha azt ajánlja, hogy folytassam ezt, mit tegyek a gombás fertőzések megelőzése érdekében?
Válaszát előre is köszönöm!

| hüvelygyulladás, folyás, fogamzásgátló
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2010 ;15(februári)   InforMed

Válasz:  A NuvaRinget jobb, ha elfelejti! Én ezért nem javaslom, az én betegeim is erre panaszkodtak. Térjen át tablettára vagy az injekcióra. A szag miatt tenyésztést kell végezni, és úgy kezelni.
Bővebb felvilágosításért olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a tablettáról és a folyásról írottakat.
Ha megkeres, szívesen segítek, rendelőim címe és telefonom a honlapomon található.
Üdvözlettel: dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Hüvely és a külső nemi szervek gyulladása rovatban olvashatók.

2010-02-20 21:46:23
| hüvelygyulladás, folyás, fogamzásgátló

Web Design & Development Prowebshop