Emlőrák - Megelőzés

Kérdés:  25 éves, egészséges nő vagyok. Édesanyám anyukája fiatalon (44 évesen) ment el, emlőrákja volt. Édesapám lánytestvéréről pár éve kiderült, hogy szintén ebben a betegségben szenved. Szerettem volna elmenni mammográfiai vizsgálatra, mert azt olvastam, hogy a rákra való hajlam öröklődik, és anya-lánya-lánya esetében is magas a kockázati tényező. Azt mondták az orvosok, hogy még fiatal vagyok egy ilyen (drága?) vizsgálathoz, és adott esetben tévesen diagnosztizálhatnak csomókat a mellemben.
Javasolták, hogy a vizsgálatokkal várjam meg a majdani gyermekeim megszületését. Háttér információként leírom, hogy nem érzek semmiféle betegségre utaló jelet, egészségesen táplálkozom, sokat sportolok. 3 éve nem dohányzom - előtte 3 éven át viszont változó intenzitással szívtam a "koporsószöget". 7 éve szedem a Yadine típusú fogamzásgátlót - nem tudom lehet-e ez bármire negatív befolyással?
A fent leírt életkörülményem jogosan ad okot aggodalomra? Ön szerint, érdemes lenne egy korai vizsgálat, vagy nem szükséges?
Köszönettel!

| emlőrák, fogamzásgátló
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2010 ;15(februári)   InforMed

Válasz:  Emlőultrahangra már most is elmehet! Mammográfiának valóban csak 35 felett van jogosultsága.
A tabletta és a várandósság véd az emlőrák ellen. Minél előbb szülnie kellene.
Olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a tablettáról írottakat.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek az Emlőrák rovatban olvashatók.

2010-02-20 21:46:25
| emlőrák, fogamzásgátló

Web Design & Development Prowebshop