Terhesség - Gyulladás, antibiotikum

Kérdés:  30 éves vagyok. Férjemmel elterveztük, hogy szeretnénk egy második babát. Ennek érdekében sokat voltunk egymással, majd egy pár napra rá, 4 napon keresztül véreztem, amikor is felkerestem egy új nőgyógyászt.
Ő megállapította, hogy már legalább egy negyed éve gyulladásom van, és a császármetszés következtében hátrahajlott a méhem (kislányom farfekvéses volt). A lényeg, hogy mondta, mivel gyulladásom van, nem is eshetnék teherbe, és felírt antibiotikumot (Doxy-M-ratiopharm 100). Ezt 10 napon keresztül szedtem, de ismerősök javaslatára szedtem hozzá a gyomorra Nexium mups 20 mg tablettát is.
Hétfőn voltam kontrollon, mondtam a doktornak, hogy ha nem tudnám, hogy nem eshetek teherbe, akkor én terhesnek hinném magam (szédülök, fáradékony vagyok, reggel savat hányok). Megvizsgált és kiderült, hogy már 7-8 hetes kismama vagyok, mivel már szívhang is van. Tehát az első vizsgálatnál lehettem a 3. hétben.
Szerintem az orvos is nagyon meglepődött, de én meg igazán megijedtem, mivel a gyógyszereket szedtem.
Mennyire lehet fejlődési rendellenesség a babánál, ezen gyógyszerek szedése mellett ilyen korai, sok mindent eldöntő fázisban? A tájékoztatón rajta áll, csontproblémák, fogzási problémák, fogelszíneződés. Mikor lehet valami vizsgálatot elvégeztetni, amikor kimutatná, hogyha lenne rendellenesség? Mikor nyugodhatok meg igazán, hogy a kicsi jól van? A doktor úr javasolta a magzatvízvizsgálatot, meg valami külön ultrahangos vizsgálatot a 22. hétben.
Legközelebb 2 hét múlva kell visszamennem. Tudna nekem addig valami információt írni?
Köszönöm válaszát!

| terhesség, gyógyszer
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2010 ;15(decemberi)   InforMed

Válasz:  A tájékoztatókban sok ijesztő dolgot írnak, a valóságban ezek a gyógyszerek nem emelik a fejlődési rendellenesség kockázatot. Szerintem nyugodtan tartsa meg a babát.
Olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a várandósságról írottakat.
Ha megkeres, szívesen segítek, rendelőim címe és telefonom a honlapomon található.
Üdvözlettel: dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Gyógyszerszedés és terhesség rovatban olvashatók.

2010-12-16 23:48:48
| terhesség, gyógyszer

Web Design & Development Prowebshop