Tamponhasználat és szüzesség

Kérdés:  Kamasz lányom szeretne betét helyett tampont használni, de félünk, hogy elveszti a szüzességét, megsérül a szűzhártya.
Több ellentétes véleményt hallottam efelől, de megnyugtató választ még nem kaptam senkitől, pedig több szülőt is érdekel a téma.
Lehet tamponnal úszni, nem szivárog be fertőzés a vízzel?
Köszönöm válaszát!

| hüvelygyulladás, hüvelyfolyás, tampon
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2010 ;15(decemberi)   InforMed

Válasz:  A tampon nem a szűzhártya átszakítása miatt veszélyes, hanem mert a tampont használó nők nagy többségének hüvelyfertőzése (= folyás) lesz, ami elrákosodható méhszájsebet okoz.
Ezért ma már a betétet javasoljuk. A lányka is ennél maradjon, és Önnek is ezt ajánlom.
Bővebb felvilágosításért olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a folyásról írottakat.
Boldog Karácsonyi Ünnepeket és sikeres Újesztendőt kívánok!
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Hüvely és a külső nemi szervek gyulladása rovatban olvashatók.

2011-01-04 23:40:25
| hüvelygyulladás, hüvelyfolyás, tampon

Toxikus sokk szindróma

A toxikus sokk szindróma (TSS) egy ritka, de életveszélyes állapot. Kialakulásában nemcsak a tampon használata, hanem a nemrég elterjedt menstruációs kehely viselése is kockázati tényező.


Mit tegyünk orrvérzés esetén?

A fül-orr-gégészeten az egyik leggyakoribb panasz, amivel a betegek érkeznek, az orrvérzés. Az emberek 60%-nál életükben legalább egyszer jelentkezik orrvérzés, azonban az esetek alig 10%-a igényel orvosi ellátást. A 10 évesnél fiatalabb és a 45-65 éves korosztály a leginkább érintett.


A női bajokról

Nyáron és azt követően is gyakorta keresték fel a nők a nőgyógyászati vagy bőrgyógyászati szakrendeléseket panaszukkal, mely leggyakrabban ágyéki viszketés, égés, a hüvelyből váladékozás, folyás. Gyakran idült fertőzésről van szó


Hüvelygombák

A hüvelyben jelentkező égő, viszkető érzés, amelyhez folyás társul, gyakran gombás fertőzésre utal. A fertőzés a hüvelyt és a nyílását egyaránt érinti.


A tampon biztonságos használata

A tampon használata kapcsán számos tévhit él a köztudatban. A nők gyakran a legalapvetőbb higiéniai szempontokat nem veszik figyelembe.


Web Design & Development Prowebshop