Barna hüvelyfolyás - Utrogestan mellékhatása?

Kérdés:  Már évek óta fennálló probléma miatt fordulok Önhöz. Minden hónapban a menstruáció előtt 8-10 nappal barna folyás kezdődik, egészen a menzeszig, ami elég rövid, mindössze 2 nap, aztán megint barna.
Hormonvizsgálat, UH történt, igazából nem mutatott ki eltérést, bár volt, hogy a 21. napi progresteron kicsit kevés volt (olyan is volt, hogy 64 volt, és mégis volt barna), emiatt Utrogestant írt fel a nőgyógyászom.
Peteérés igazolható (17x23 mm), a tüsző meg is repedt, az endometrium vastagsága 10 mm (az LH-FSH arány PCO-ra utalhat az orvosom szerint, de az ultrahang nem mutatott erre utaló jeleket).
A múlt hónapban kezdem használni a kúpot a ciklus 17. napján. Örültem, mert nem is volt a múlt hónapban barna. A menzesz viszont késett 4 napot, valószínű az Utrogestantól. Ebben a ciklusban viszont már a 10. napon jelentkezett, nem értem, hiszen ha sárgatestprobléma, akkor az nem csak a ciklus második felében okozhat barnázgatást? A 14. napon ismét elkezdtem szedni, csökkent a barna, voltak napok, amikor nem is volt, de ma vagyok a 19. napon, és újból kicsit több van.
Mi lehet ennek az oka? Megtenné, hogy véleményezi a múlt havi hormoneredményeimet, mert már abszolút tanácstalan vagyok. A három év alatt már 4 orvos vizsgált, és egyik sem mondott semmi érdemit. Ha nem sárgatestprobléma, akkor nem szívesen tömöm magamba a hormont.
3. nap
- FSH: 5,0 mU/ml
- LH: 8,3 mU/ml
- Prolaktin: 358,4 mU/l
- Ösztradiol 268,2 pmol/l
- Progresteron: 2,0 nmol/l
- Tesztoszteron: 1,2 nmol/l
21. nap (17 napon Utrogestant kezdtem)
- FSH: 2,8 mU/ml
- LH: 3,1 mU/ml
- Prolaktin: 319,8 mU/l
- Ösztradiol 886,5 pmol/l
- Progresteron: 105,4 nmol/l
- Tesztoszteron: 0,8 nmol/l
Fél éve próbálkozunk a babával, Ön szerint, mi lehet az oka, hogy nem jön össze? Az Utrogestan megkeverheti ennyire a hormonokat, hogy már a 10. napon barna folyás kezdődik?
Előre is nagyon köszönöm válaszát!
Minden jót Önnek!

| meddőség
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2010 ;15(decemberi)   InforMed

Válasz:  Egy laborlelet alapján ezt nem lehet eldönteni.
Az én stratégiámról olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a meddőségről és az előkészületről írottakat.
Ha megkeres, szívesen segítek, rendelőim címe és telefonom a honlapomon található.
Üdvözlettel: dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Meddőség rovatban olvashatók.

2011-01-05 00:07:59
| meddőség

Web Design & Development Prowebshop