Terhesség - Klinefelter szindróma

Kérdés:  20 hetes terhes kismama vagyok, a kisfiamnál Kleinefelter szindrómát találtak genetikai vizsgálaton. A heresérv, heresorvadás, a ritka szőrzeten, a magasságon és a mellnövekedésen kívül van még valami veszélyes problémája? Ne haragudjon, de már a vizsgálatokon azzal idegesítenek fel, hogy megtartjuk a kicsit. Az apuka 52 éves, az anyuka 31.
Elnézést kérek, hogy így feldúltan írok Önnek.

| öröklődés, genetika
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2011 ;16(júniusi)   InforMed

Válasz:  Önök mindketten fiatalok (főleg a nő életkora számít), nem az az ok. \nA szindróma helyes szerzői neve: "Klinefelter".
A genetikai vizsgálatra gondolom, valamilyen labor- vagy uh eltérés miatt került sor.
Ez a rendellenesség nem szokott ismétlődni, a többi gyerekük egészséges lesz, bátran szülhet. (És mostani döntésétől függetlenül, feltétlen szüljön is.)
Léteznek határesetek is, mikor csak a gyerekvállaláskor derül ki, hogy gond van, idegen ondóra van szükség. A beteg addig nem is tudja, hogy valami probléma van, semmi sem látszik.
A leírt nőies külső jegyek hím nemihormon adagolásával teljesen normalizálhatók. A mai férfiak ondója Klinefelter szindróma nélkül is gyakran csapnivaló. Én az egyetemen még 50 millió spermiumot tanultam milliliterenként normál értéknek. Ma rengetegen csuda büszkék az 5 milliós értékkel. Lombik intézetekben rutinszerűen tuningolják fel az odafordulók ondóját.
Viszont: nagyon nehéz lehet egy ismert nemi eltéréssel (főleg egy férfinek) együtt élni. Tudni, hogy ő más, mint a többi gyerek. Boldog lesz az élete?
Talán hasznát veszi soraimnak.
Üdvözlettel:
Petróczi dr.

Kapcsolódó cikkek a Genetika rovatban olvashatók.

2011-06-20 23:23:16
| öröklődés, genetika
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop