Terhesség - Foetopathia?

Kérdés:  IVF eljárás során sikerült teherbe esnem, mivel PCOS betegségem van. Merckformint szedtem a terhesség 12. hetéig, majd átállítottak inzulin kezelésre. A cukorbetegséggel nem volt gondom a terhesség előtt, a Mercformin kezelte a PCOS-t és a cukorbetegséget is.
Most 27 hetes terhes vagyok. 24 hetesen már 3 héttel meghaladták a magzati méretek a korát. A belgyógyász azt mondta, nem emeli tovább az inzulin adagomat (16-10-11NE), hogy ne legyen még foetopatásabb a magzat.
A nőgyógyász szerint ez még nem foetopáthia. Mi a foetopathia és mit okozhat mindez a magzatnál?
Válaszát előre is köszönöm!

| vetélés, terhesség, terhességi cukorbaj
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2011 ;16(októberi)   InforMed

Válasz:  Foetopathia= valamilyen magzati fejlődési rendellenesség. Ez biztos nincs a babájánál, mert ultrahanggal látták (és közölték) volna, hogy a babája nem egészséges.
A belgyógyász emeletes csacskaságot beszél, az inzulin nem okoz fejlődési rendellenességet, (hisz azt a saját teste is termeli, de nem eleget), viszont ha a cukra nincs jól beállítva, akkor vetélés, vagy akár a baba halála lehet a következmény. Ha a normál vércukorértékhez több inzulin szükséges, akkor emelni kell a napi adagot.
Egyébként a várandósság végén sokszor inkább csökkenteni kell az adagot, mert a kicsi baba hasnyálmirigye besegít az édesanyjának.
Javaslom, menjen el más diabetológushoz, mert ehhez a kollégához én sem engedném a hozzátartozómat.
Bővebb felvilágosításért olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a kismamabajokról írottakat.
Ha megkeres, szívesen segítek, rendelőim címe és telefonom a honlapomon található.
Üdvözlettel: dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Terhességi szövődmények rovatban olvashatók.

2011-10-19 04:52:15
| vetélés, terhesség, terhességi cukorbaj
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop