Menstruáció elmaradása

Kérdés:  28 éves vagyok. Május elején volt utoljára menstruációm (már 3 ciklusom kimaradt). Terhes nem vagyok. Voltam nőgyógyásznál is, aki ultrahanggal megvizsgált. A bal petefészkemre azt mondta, hogy policisztás, a jobb oldalit nem tudta megnézni a belső szervek miatt. A menzeszemet 14 éves koromba kaptam meg, mindig is rendszeres és pontos volt. 3 évvel ezelőtt elkezdtem szedni fogamzásgátlót (3 évig folyamatosan), összetétel: 1 tabletta: 0,03 mg etinil-estradiol + 0,15 mg levonorgestrel (Legravan a neve, Vajdaságban kapható). Decemberben abbahagytam a szedését, rá 1 hónapra meg is jött a vérzésem és rendszeres is volt egészen májusig.
Pár nap múlva újra ultrahangra megyek, azt mondja a nőgyógyász, hogy megnézi, változott-e valami, mert a méh fala is igen vékony. Szerinte injekcióval kell, majd kapjak, hogy újra menstruálhassak.
Nem tudom fontos-e, eddig akármikor megkaptam a vérzésemet, nagyon nagy görcsöktől szenvedtem, a fogamzásgátló szedése alatt ez hónapról-hónapra gyengült, míg végül már egy kis fájdalmat sem éreztem. Eddig nem volt komolyabb nőgyógyászati problémám, sem betegségem. Egyszer volt Candida fertőzésem (2 éve), ami kezelve is lett és el is múlt.
Gyereket nem szültem és abortuszom sem volt. Egyéb betegségem nincs. Nem vagyok túlsúlyos sem (160 cm/55 kg). A napjaim sem stresszesebbek, mint másoké.
Érdekelnének a lehetséges okok.
Válaszát előre is köszönöm!

| fogamzásgátló, fogamzásgátlás
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2012 ;17(augusztusi)   InforMed

Válasz:  A PCOS hormonzavart okoz, egyik tünete a vérzészavar. Szőrösödést nem észlelt?
Kezeléséhez hozzátartozik a folyamatos fogamzásgátló szedés, nem annyira a védekezés, mint az állapot súlyosbodása miatt. Önnek is szednie kellene egészen, míg babát nem akar. Panaszai miatt azt javaslom, ne tablettázzon, hanem inkább az injekciót használja, az sokkal jobb lenne Önnek.
Bővebb felvilágosításért olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a fogamzásgátló injekcióról írottakat.
Ha Vajdaságban nem kapható, nálunk minden patika be tudja szerezni.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Fogamzásgátlás rovatban olvashatók.

2012-09-03 20:34:52
| fogamzásgátló, fogamzásgátlás

Web Design & Development Prowebshop